På spaning efter ren i flygande gummibåt

Tidigare har de hyrt in sjöflygplan och helikopter för att spana på renflockarna.Med den flygande gummibåten har Vittangi sameby revolutionerat renskötseln.- Det har fungerat väldigt bra. Men man får vara lite försiktig när det är hård blåst och regn, säger Stig Nordspets, som bor i Parkalombolo.

Flyga båt är en härlig känsla! Stig Nordspets i Vittangi sameby har tagit flygcertifikat. Numera spanar han efter renflockarna från sin flygande gummibåt, som i gynnsamma förhållanden når 100 km i timmen.

Flyga båt är en härlig känsla! Stig Nordspets i Vittangi sameby har tagit flygcertifikat. Numera spanar han efter renflockarna från sin flygande gummibåt, som i gynnsamma förhållanden når 100 km i timmen.

Foto: Tomas Unga

PARKALOMBOLO2012-10-12 16:32

Uppfinningen är inte ny, däremot användningsområdet.

Stig Nordspets köpte sin Polaris amfibie för 100 000 kronor i Italien, och har dessutom kostat på 40 000 kronor för ett flygcertifikat.

- Jag tog certifikatet i Orsa i våras och det här är första sommaren som vi använt den.

Den flygande gummibåten kan med gynnsamma förhållanden nå upp till 100 kilometer i timmen i hastighet. Den är 3,5 meter lång och propellern drivs av en 577 kubiks motor.

Landar på marken också
Vittangi sameby har sina renar i trakterna av Karesuando, Vittangi och Junosuando. Samebyn använder sig av paramotorflygare för att driva renflocken medan den betydligt snabbare gummibåten används för spaning.

- Jag kan enkelt och snabbt nå hela området med den. Vi har en kombinerad modell med hjul på också, så det går att landa på marken. Men vi har inte speciellt många start- och landningsbanor. Däremot mycket vatten så det är en stor fördel. Det räcker att sjön är 500 meter. Kanske mindre än så också om man måste nödlanda...

En stor anledning till att Stig Nordspets, 56, investerade i den flygande gummibåten är att det sparar på kroppen.

"Börjar bli gammal"
- Man börjar bli gammal och det här är mycket lättare än att gå eller att köra fyrhjuling.

Att flyga båt är något han kan rekommendera.

- Det var en riktig upplevelse första gången jag flög.

FAKTA Den flygande gummibåten

➤ Den flygande gummibåten föddes 1986 när Polaris motorchef, Doi Malingri, som egentligen tillverkade hängglidare, kom på idén att montera en semiriggad gummibåt på en trike. Uppfinningen patenterades och numera finns den flygande gummibåten över hela världen.

➤ Flottan i Singapore använder den flygande gummibåten till speciella uppdrag, liksom Greenpeace, som äger två maskiner och som flyger vid Muraroa. I Sverige finns det ett 80-tal maskiner, de flesta används i Stockholms skärgård.

Källa: Gyrokopter.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om