Stora kontraster ger perspektiv

Från trygga Pajala till Trinidad där minst en person om dagen kommer in till sjukhuset för skottskador. Kontrasterna är stora men har gett läkarstudenten Maja Zingmark perspektiv på sjukvården i Sverige.

Värme. Kontrasterna är stora mellan Sverige och Trinidad. Inte bara vädermässigt utan även sett till sjukvården.

Värme. Kontrasterna är stora mellan Sverige och Trinidad. Inte bara vädermässigt utan även sett till sjukvården.

Foto: Privat

PAJALA/TRINIDAD/UPPSALA2016-01-06 11:15

Maja Zingmark lämnade Pajala direkt efter studenten från naturvetenskapliga programmet. Resan gick till Augustana, USA, dit hon blivit beviljad fullt stipendium på college via Sverige-Amerikastiftelsen.

–  Målet var att jag skulle läsa på college i fyra år och få en kandidat i biokemi och matte. Jag slutade däremot efter två år eftersom jag kom på att jag ville läsa till läkare och flyttade till Uppsala för att börja plugga.

Innan jul reste hon och några klasskamrater till Trinidad för att göra en del av den obligatoriska praktiken inom obstetrik och gynekologi.

– Vi valde Trinidad för att det är ett engelsktalande land som lät väldigt spännande och exotiskt. Vi är på ett privat sjukhus större delen av tiden och ser framförallt olika kirurgiska ingrepp, exempelvis missfallsoperationer, tittar på ultraljudsundersökningar och en del förlossningar.

Förlossningsvården är väldigt annorluna jämfört med i Sverige säger Maja och minns en dag de var på det statliga sjukhuset.

– Det var full fart med massor med förlossningar och patienter. Här födde fyra kvinnor i samma rum med fladdrande skynken emellan. Fönstrena var tvungna att stå öppna hela tiden eftersom det inte fanns någon fungerande luftkonditionering.

I Trinidad skiljer det sig även mycket mellan privat och statlig sjukvård.

– I den statliga delen saknas det ofta resurser och det är mer yngre läkare utan så mycket erfarenhet. I den privata sektorn är det mer likt sjukvården i Sverige men de måste alltid gå igenom kostnaderna med patienterna för att se om de vill göra en röntgenundersökning eller ta blodprover exempelvis.

– Behöver en patient blod utan att det är urakut måste hen skaffa egna donatorer från släkt och vänner eftersom det inte finns någon blodbank som vi är vana vid i Sverige

En stor kontrast från Sverige är den höga kriminialiteten i Trinidad. I snitt kommer det in en skottskadad person per dag till sjukhusen.

– Vi vågar inte gå omkring desto mer själva utan får åka taxi i princip överallt. Vi sticker ut mycket eftersom det är bara någon procent av befolkningen som är vita.

Sommarloven under de två första åren under studierna till läkare åkte Maja Zingmark tillbaka till USA och forskade om sömnapne.

– Den tiden kan jag tillgodoräkna mig för nästa termins projektarbete. Därför kommer jag att ta ett uppehåll från läkarprogrammet i en termin och istället gå textillinjen på Vadstena folkhögskola.

I framtiden vill hon bo kvar i Sverige och med stor sannolikhet de norra delarna.

– Jag trivs väldigt bra i Sverige och gillar det svenska sjukvårdssystemet. Som det känns just nu gillar jag framförallt att jobba med barn och äldre men inom vilken specialitet jag kommer vilja göra det i framtiden.

Namn: Maja Zingmark

Ålder: 24år

Bor: Uppsala

Familj: Mamma Maud, pappa Martin, bror Adam 26år, syster Elin 28 år

Yrke: Läser femte året på läkarprogrammet

Intressen: umgås med kompisar, träna, sy, resa och friluftsliv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!