Förändring av kvinnoprojekt ifrågasätts
Motarbetad.Det är ordet som kan sammanfatta arbetet för att stärka kvinnors ställning.I varje fall om man läser slutrapporten av projektet "Bryta, bygga och bo"- Jag har aldrig varit med om någonting liknande, säger Helen Doktare, projektledare.
"Jag föreslår att även projektägare ska utbildas i genusperspektiv", säger projektledare Helen Doktare. FOTO: Lotta Nilsson
Foto: Lotta Nilsson
- Nog är det märkligt att projektet förändras så här, säger Eva Juntti-Berggren.
Näringslivsminister Maud Olofsson öronmärkte våren 2008 pengar till kvinnligt företagande. Sex miljoner kronor av dessa gick till Norrbotten och projektmedel har gått att söka via länsstyrelsen. I Pajala startade det tänkta två-åriga projektet "Bryta, bygga och bo" som handlar om att stötta företagsamma kvinnor i Pajala kommun. Men av de tänkta två åren blev det bara ett år.
Går samman
- Jag fick höra via bakvägar att projektet skulle läggas ned, säger projketledare Helen Doktare.
Doktare fick bekräftat att projektet skulle läggas ned, på grund av ekonomi.
- Pajala har en bidragskultur och de sökte pengar till projektet mer på rutin än av verkligt intresse.
Samtidigt läggs också det liknande projektet Entre ned i Övertorneå.
- Jag tror inte att det handlar om pengar.
Doktare har lämnat in sin slutrapport till länsstyrelsen. Där framför hon skarp kritik mot Pajala kommun som hon anser ha varit en oengagerad projektägare.
- Projektet är ett pilotprojekt och erfarenheterna runt om i landet samlas för framtiden. Jag tycker att det är viktigt att bidra med mina erfarenheter.
Obekväma förändringar
Att projektet skulle bli tufft förstod Doktare från början.
- Pajala är inte unikt, så här ser det ut i glesbygdssamhällen.
Juntti-Berggren är av samma åsikt.
- Det är tufft att vara kvinna i Tornedalen.
Projekten handlade om kvinnligt företagande men också om jämställdhet. Ökad jämställdhet går hand i hand med ökad andel kvinnliga företagare, fler kvinnor som vågar ta plats i samhället och en bättre ekonomisk utveckling i Tornedalen säger Doktare.
Men kommunchefen i Pajala, Maria Lindmark ser inte beslutet som ett nederlag för jämställdheten.
- Det handlar inte om det. Arbetet är oerhört viktigt. Vi har beviljats medel till en fortsättning i samarbete med Trevia Lotsen och Övertorneå. På det sättet kan vi samarbeta och nyttja gemensamma resurser som att ha gemensamma föreläsningar. Vi döper också om projektet till "Qvicka Qvinnor".
Maria Salmgren, kommunchef i Övertorneå är nöjd.
- Projektet fortsätter men med Pajala som huvudman.
Helen Doktare är dock klar över anledningen till att projektet ändras.
- Förändring är jobbigt. Man måste ifrågasätta sig själv och det gör ont, då är det lättast att sluta. Det blev helt enkelt obekvämt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!