Waplan: "Nu måste vi köra"

Efter månader av akut ekonomisk kris återupptar Northland resources investeringarna i Pajala. Pellivuoma står på tur.
Men vd:n Karl Axel Waplan kan inte andas ut. Förtroendet för honom är lågt. Och bolagets skuldberg är högt.
– Nu måste vi köra projektet. Och det är både omfattande och krävande jobb, säger han.

Karl Axel Waplan planerar att snart återkomma till Kaunisvaara. Detta efter ett par tunga månader. Nu måste arbetet med investeringarna återupptas.

Karl Axel Waplan planerar att snart återkomma till Kaunisvaara. Detta efter ett par tunga månader. Nu måste arbetet med investeringarna återupptas.

Foto: Pär Bäckström

PAJALA2013-06-05 07:23

Gruvbolaget Northland resources framtid säkrades igår vid lunchtid på Haakon VII gate 1 i Oslo. Där samlades de gamla obligationsägarna i bolaget för att ta ställning till om de skulle godkänna bolagets nya förslag på lösning. Eller förkasta den och driva bolaget i konkurs.

Resultatet blev att 75 procent röstade för förslaget där ett konsortium med Peab, Metso, Folksam och Norrskenet AB går in i bolaget. När resultatet var ett faktum valde obligationsägarnas ombud Norsk tillitsmann att öppna gruvbolagets spärrade konton och klockan ett kunde produktionen åter dra igång i gruvan.

Nu väntar dessutom flera stora investeringar på att återupptas.

– Vi har åter tagit upp diskussionen med Metso om att starta om byggandet av processlina två. Det kommer hända inom de närmaste dagarna och veckorna så vi kan komma igång så snabbt som möjligt, säger Karl Axel Waplan, vd i Northland resources.

– Men det är lång leveranstid på den.

Bygget av processlinan, som kommer färdigställa verksamheten i Kaunisvaara, har blivit försenad och det kommer att blir färdigt först till hösten 2014. När det gäller den kommande investeringen i gruvan i Pellivuoma har utredningen legat på is.

– Alla sådana typer av jobb har legat nere. Men när det gäller Pellivuoma-projektet kommer en studie presenteras för den nya styrelsen inom ett par månader. Men vad den sutdien kommer innehålla har jag inte helt klart för mig, säger Karl Axel Waplan.

– Det är ju den tredje fyndigheten i området som vi tittar på.

Själv kan Karl Axel Waplan inte andas ut än. Ingen av de nya aktörerna i konsortiet har uttalat sitt förtroende för honom.

– Fokus för mig sedan februari har varit att finna den här lösningen. Där är vi idag och det är oerhört tillfredsställande. Det har varit mycket jobb och många turer under den här perioden, säger han.

Och trots att finansieringen är säkrad så återstår en tuff väg tillbaka.

– Nu måste vi köra projektet. Och det är både omfattande och krävande jobb också, säger han.

Känner ni att ni har ett förtroende i ryggen?

– Det viktigaste är att vi nu har de pengar som behövs och planen är klarlagd och presenterad för finansiärerna.

Planen ger nya långivare, som skjuter till 335 miljoner dollar, 50 procent av ägandet. Obligationsägarna som röstade på tisdagen får 47 procent, medan befintliga aktieägare får nöja sig med 3 procent. Men enligt Karl Axel Waplan är det ändå bättre för aktieägarna att godkänna upplägget vid extrastämman i Luxemburg den 28 juni. Om så inte blir fallet så måste moderbolaget ombildas helt och då går de miste om det sista som finns kvar.

– Det bästa för aktieägarna är därför att gå med på det här. Då får man ha kvar uppsidan, säger Karl Axel Waplan.

Rekonstruktören Lars Söderqvist siktar på att överlämna ett förslag till ackordsuppgörelse mellan bolaget och fordringägare till domstol om drygt en vecka.

Northlands dramatiska månader

24 januari handelstoppas plötsligt Northland-aktien. Det framgår att bolaget saknar 2,5 miljarder kronor i sin finansiering.

6 februari misslyckas bolaget med att genomföra en nyemission.

8 februari lämnar tre bolag i Northland-koncernen in ansökan om företagsrekonstruktion till Luleå tingsrätt. Bolaget har skulder på 520 miljoner kronor.

26 februari lämnar den första båten med järnmalmskoncentrat hamnen i Narvik. Målet är Tata steels anläggning i Holland.

15 mars kastas Northland ut från börsen i Toronto. Anledningen är den akuta finansiella krisen och rekonstruktionen av bolaget.

4 maj tvingas bolagets styrelseordförande Anders Hvide att avgå efter krav från obligationsägarna.

7 maj går det krisdrabbade gruvbolaget ut och lanserar ett obligationserbjudande som ska dra in 362 miljoner dollar till bolaget.

20 maj tvingas bolaget att gå ut med ett nytt erbjudande, där räntan höjs rejält.

24 maj går bolaget ut med att obligationserbjudandet misslyckats. Obligationsägarna nekar ett kortfristigt lån och spärrar bolaget konton. Produktionen i gruvan avstannar och aktiehandeln upphör.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om