Anita Kalla har nu varit handlare i Tärendö i 16 år och har hunnit uppleva det mesta i branschen. Under hennes 16 år har kundkretsen även hunnit bli mindre, men det största problemet hon upplever är något annat.
Kalla menar att det blir svårare och svårare att driva en lanthandel i en inlandsby. Allt i samhället utgår från ett tätortsperspektiv, säger hon.
– På den produktiva delen av befolkningen. Det är så förbannat orättvist och jag tycker att det är skrämmande vilken skillnad det har blivit på kort tid.
– Jag tycker att det är tydligt utpräglat. Man skiter i om tant Agda får sin mjölk.
Kundunderlaget i Tärendö ser Anita Kalla fortfarande som nog starkt för att driva en butik, även om hon alltid vill se att byborna handlar mer lokalt. Men kampen mot koncernen är egentligen större.
Under vintern har affären i Tärendö fått leveransstopp för tredje året i rad. Enligt Anita Kalla handlar det om 12 000 kronor som inte har betalats, kortfristiga skulder som betalats in någon dag för sent.
– Då är det jäkla noga att allt ska fungera. Men om mina leveranser inte fungerar och kommer för sent så är det ingen som klagar.
Kalla upplever att hon står i mitten och försöker få båda sidor att förstå. Dels Ica-koncernens förståelse för att driva en butik på liten ort, dels kundernas vilja att handla lokalt.
– Det finns många som fortfarande handlar här för att affären ska kunna vara kvar, säger Kalla.
Hon är annars rädd för att hon har stuckit ut hakan för mycket på byn för att skrämma bort kunder.
– Jag hoppas att folk inte tänker så. De kan tycka vad de vill om mig, men man kan handla här ändå.
Hur är läget för butiken nu? Går det att fortsätta att driva den ute i byn länge till? Anita Kalla säger att det börjar bli tufft. En anställd har redan blivit uppsagd.
– Det är julhelgerna som blir avgörande för hur bokslutet ska bli, säger Kalla.
Handeln under helgerna kommer att bli viktig för många mindre handlare. Susann Svennemyr driver Susanns Lanthandel i Muodoslompolo.
– Ja, nu fyller man hyllorna och på en kvart så är det tomt och man får vänta två veckor på att få nya varor, säger Svennemyr.
Hon vet hur spelreglerna ser ut just nu. Ska hon vara handlare får hon vara redo att gå in på lediga dagar de gångerna leveranserna kommer under jul- och nyår. Och året om gäller det att planera bra på grund av leveranserna.
– Det är leverans en gång i veckan på grund av avstånden. Och jag har till exempel tidningar i sortimentet nu, det fanns inte innan jag började här. Nu har leverantörerna börjat titta på att det kostar för mycket, så nu får jag betala för frakten själv om jag ska få tidningarna. Det kostar väl egentligen mer än det smakar för mig då. Men det är en satsning jag får göra för att ha ett bra utbud. Om jag inte kan erbjuda det så är det ingen idé att driva en affär.
Hur har du satsat för den här julen?
– Som jag gör inför alla storhelger: Det gäller att försöka planera och ta in så mycket som möjligt, så mycket som man mäktar med. För man måste ju kunna sälja allt också, man har inte råd med så mycket svinn.
Håller du öppet?
– Jag kommer att stå i butiken på julafton fram till 13, säger Susann Svennemyr.
Att driva en butik i en by, långt bort från en stor stad, innebär att det uppstår duster om hur varorna ska levereras. Men en butik som Ica Nära i Tärendö lever ännu.
– Men den dagen jag inte får ut någon lön slutar jag direkt, säger Anita Kalla.