Världsarvet Struves invigdes

Världsarvet Struves meridianbåge som bland annat går genom Tornedalen och berget Jupukka, invigdes i går inför hundratalet åskådare.- Jupukka spelar i samma division som bland annat pyramiderna i Egypten, sa kommunalrådet Bengt Niska när han hälsade alla välkomna.

Fotograf:

Fotograf:

Foto:

Pajala2006-08-16 00:00
I början av 1800-talet beslutade den tysk-ryska astronomen Wilhelm von Struve att använda sig av triangelmätning för att bestämma den exakta formen och storleken på jorden. Triangelmätning innebär att man bestämmer punkters läge genom att använda trianglar på jordytan.

Struves meridianbåge består av 265 mätpunkter som ligger på 30 kilometers avstånd från varandra längs en 2 820 kilometer lång sträcka från Hammerfest
i Norge till Izmail vid Svarta havet.

VÄRLDSARVLISTA

Bågen är resultatet av en gradmätning åren 1816-1855 och han kunde genom dem belägga att breddgraderna är omkring tio meter kortare i Skandinavien än vid ekvatorn. Således är jorden plattare vid polerna. 34 av de 265 mätpunkterna finns sedan 2005 med på Unescos världsarvlista. Dessa 34 punkter är markerade genom borrade hål, järnkors, stenkummel eller obelisker.

Struves meridianbåge går genom tio länder och i Sverige går den genom Tornedalen där mätpunkterna finns på bergen Tynnyrilaki, Jupukka, Pullinki och Perävaara. Lättast att nå av dessa är Jupukka där det igår skedde en invigning med invigningstal av Kerstin Fredga, ledamot av Vetenskapsakademin och tidigare generaldirektör för rymdstyrelsen.

- Vi är väldigt stolta och hedrade över att det här tillhör världsarvet, sa Kerstin Fredga bland annat i sitt anförande innan hon avtäckte minnesmärket.

Jupukka ligger 277 meter över havet och cirka 100 meter högre än Torneälven.

TURISTATTRAKTION

Kommunalrådet Niska som vuxit upp bara ett par kilometer från berget minns att toppen var gräsbevuxen när han var barn på 60-talet. Kullen har också använts till får som betat där. Han passade på tillfället att fråga länsstyrelsens representanter om möjligheterna att få stöd till att röja bort de träd och buskar som nu vuxit upp och skymmer själva toppen.

- Jag har en önskan om att det här blir ett besöksmål och en turistattraktion, sa Niska som tyckte sig få ett positivt gensvar.

Han passade också på att efterlysa gamla foton på kullen.

Invigningen skedde i samband med en internationell konferens om Struves meridianbåge som hölls i Haparanda.



Fotnot: I dag använder vi i stället för trianglar satelliter och GPS instrument.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om