"Vargen är här"

Gruvan stängs ner och 1 500 personer riskerar bli utan jobb. Johan Balck, vd på Northland resources , varslade på tisdagen även sig själv. Nu läggs pressen över på investerare och leverantörer.

allvarliga miner. Johan Balck, vd Northland, och rekonstruktören Lars Söderqvist hade ett par tuffa timmar under tisdagen när de tvingades varsla de anställda.

allvarliga miner. Johan Balck, vd Northland, och rekonstruktören Lars Söderqvist hade ett par tuffa timmar under tisdagen när de tvingades varsla de anställda.

Foto: Göran Ström

PAJALA2014-10-07 21:17

De senaste veckornas sjunkande järnmalmspriser tog till slut knäcken på Northland resources. I ett sista försök att förhindra konkurs togs på måndagskvällen det drastiska beslutet att stänga ner gruvan och lägga den i "malpåse". All personal, cirka 300 i gruvan och 200 i direkt anslutning till den varslades om uppsägning.

Under tisdagen gick Johan Balck, vd på gruvbolaget, ut och informerade de anställda i Kaunisvaara.

– På måndagens styrelsemöte tog vi beslutet att stänga av produktionen. Det är fel ord att lägga den i träda, men vi ska konservera den för framtiden för att kunna starta upp den, säger han.'

All brytning av malm stoppades omedelbart. Enligt Johan Balck är bolaget bara veckor från att gå i konkurs och åtgärden är en sista utväg.

– När jag gick hit idag fick jag frågan om det är ett "vargen kommer" besked som ska ges idag. Men det är så att vargen är här, säger han.

– För att vi ska kunna starta upp igen fodras stora insatser. Vi måste hitta en bättre lösning för den långsiktiga finansieringen för företaget, både från vanliga investerare och industriella investerare.

Den båt som är på väg in till Narvik och ska lastas är det sista tillskott av pengar som företaget får. Den begäran om de låsta likvida medel som ställdes förra veckan nekades.

– Det är mycket tråkigt med att gå ut och varsla alla våra medarbetare. Alla har ställt upp något enormt och verkligen försökt, säger Johan Balck.

I och med beskedet lägger Northland resources en stor press på investerare och andra att agera.

– Nu förbereder vi att till så låg kostnad som möjligt starta upp produktionen igen. Det här är väsentligt inte bara för Northland och alla invånare i Pajala. Det här är också väsentligt i de diskussioner som jag är inblandad i med finansiärer och investerare, säger Lars Söderqvist, rekonstruktör av bolaget.

– Arbetet kommer återigen att bestå i att diskutera och förhandla med våra samarbetspartners för att få fram ett nytt avtal. Det ska skapa förutsättningar för en uppstart

Enligt Daniel Eneslätt , ombudsman IF Metall, riskeras hela 1 500 jobb i och runt gruvan om den går omkull.

– Det får bara inte inträffa. Det vore en fullständig katastrof, säger han.

På torsdags inleds förhandlingarna och David Eneslätt menar att all arbetskraft kommer försvinna om de anställda avskedas.

– Det skulle gör det oerhört bekymmersamt att starta upp igen.

15 oktober löper Northland resources andra rekonstruktionsperiod ut. Då kommer bolaget ansöka om en ny period. Enligt Johan Balck kommer gruvverksamheten i ett första skede vara stängas ner i mellan en och två månader.

Det finns röster som säger att Northland bör ge upp och lämna över till någon annan. Vad säger du om det?

– Den möjligheten finns om man skulle vilja. Vi gör det här för att tömma ut alla möjligheter och rädda kvar bolaget på något vis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om