Vård på distans – glesbygdens räddning

Glesbygden var i fokus när S-kandidaterna frågades ut i Pajala. Alla fem ser bemanningskrisen som en av de viktigaste frågorna – och de är överens om att satsningen på E-hälsa måste fortsätta.

Arbetsmiljö. En nyckelfråga enligt Ellinor Söderlund.

Arbetsmiljö. En nyckelfråga enligt Ellinor Söderlund.

Foto: Jonas Andersson

Pajala2018-04-08 19:01

Som vi tidigare har berättat lider primärvården av svår personalbrist. Allra värst är situationen på hälsocentralerna i de små kommunerna.

S fem kvinnliga regionrådskandidater är överens om att satsningar på regional utveckling är viktiga, för att vända befolkningsutvecklingen och därmed öka tillgången till kompetenta medarbetare.

Béatrice Öman, som i dag är ordförande i socialnämnden i Boden, vill att de regionala utvecklingsfrågorna tas på större allvar genom att en ny politisk organisation införs efter valet. Hon tycker inte att dagens utskott, som kom till inför 2017, duger.

Kalix tidigare kommunalråd Ellinor Söderlund tycker också att det är viktigt att se till att Region Norrbotten är en så bra arbetsgivare som möjligt.

– Vi måste jobba mycket mer med arbetsmiljö och arbetsvillkor. Även om vi inte kan konkurrera med de högsta lönerna måste vi ha en bra arbetsplats, säger hon.

Som kommunalråd lovade hon att slopa delade turer i omsorgen i Kalix, men så blev det aldrig.

– Men det har utvecklats och blivit bättre. Många har fått heltid. Även om vi inte nådde hela vägen nådde vi ganska långt.

Samtidigt som bemanningen på hälsocentralerna behöver stärkas är alla fem kandidater överens om att regionens satsningar på E-hälsa måste fortsätta. Målet är att kunna erbjuda mer vård på distans.

– Vi är tvungna att använda tekniken i mycket större grad än i dag. Det finns jättegoda exempel där patienten inte behöver resa till institutionen. Att ta tillvara på sådant är en förutsättning för glesbygden, säger Bente Åkerholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om