- Många vill ha yrkesutbildningar som kan ge jobb direkt efter skolan, till exempel fordons- och handelsprogrammet. De finns inte här, säger Elisabet Perttu, rektor.
Barn och fritids-, omvårdnads-, el- samt industriprogrammet är de yrkesutbildningar som Laestadiusskolan erbjuder. De har en del sökande medan skolans teoretiska utbildningar inte väcker lika stort intresse som tidigare.
- Naturvetenskaplig och samhälls är inte lika populära längre. Jag brukar inte deppa, men det är hopplöst att jobba under de här premisserna, säger Elisabet Perttu.
Samverkar med rabatt
Pajala samverkar med Kiruna, Gällivare och Jokkmokk för att få ner kostnaderna för elever som väljer att studera på andra orter. Kommunerna som samarbetar ger varandra 25 procent i rabatt och försöker att ha olika utbildningar för att kompletterar varandra.- Många elever vill till Luleå. Vi har försökt komma med idéer för att locka dem att stanna kvar, men det har inte hjälpt. De vill väl ut och pröva sina vingar och träffa ungdomar från andra orter, säger Perttu.
Pajala kommun betalar dyrt för eleverna som väljer att flytta: 11,3 miljoner kronor i interkommunala avgifter och 1,3 miljoner kronor i inackorderingsbidrag.
Statistiken visar att många avbryter sin utbildning på annan ort och återvänder till Pajala för att studera på Laestadiusskolan i stället.