Väl dold hemlighet hittad vid brobygge

I slutet av september ifjol undersökte två arkeologer området kring en fångstgrop i Pajala som använts för mer än 6000 år sedan. Den visade sig bära på en hemlighet.

Sju kilometer från Pajala, i Autio, fann Norrbottens museums arkeologer denna härd som beräknas vara 9000 år gammal.

Sju kilometer från Pajala, i Autio, fann Norrbottens museums arkeologer denna härd som beräknas vara 9000 år gammal.

Foto: Ida Mattsson, Norrbottens museum

Pajala2022-05-11 06:00

När arkeologen Jannica Grimbe och kollegan Ida Mattsson på Norrbottens museum fick i uppdrag att genomsöka ett område i Autio vid Torne älv utanför Pajala fann de något de inte var beredda på. De hade sedan tidigare den 6000 år gamla fångstgropen för storvilt registrerad där, men när Trafikverket skulle till att bygga en tillfällig bro på platsen, för att den befintliga över älven ska renoveras, fick arkeologerna fem arbetsdagar på sig att titta igenom området lite mer. Och då gjordes det fynd.

– Det var när vi kom till västra delen av vallen runt fångstgropen som det plötsligt dök upp sten. Det förvånade oss, för det stämde inte med den övriga omgivningen som är väldigt stentom. När det visade sig att stenarna var skörbrända och det dök upp kol fick vi direkt bilden av en härd på platsen.

Men, där det är en härd brukar man även finna brända ben från matrester och spår av redskapstillverkning, vilket skulle kunna slå fast att härden varit en matlagningsplats. 

– Det fann vi inga spår av, inte ens via fettsyraanalys. Men det blev jubel när vi fick svar på Kol 14-analysen. Den visade att härden är hela 9000 år, vilket är ovanligt här uppe. Det hade vi inte förväntat oss, säger Grimbe.

Vad kan härden ha använts till?

– Kanske en rastplats man återkom till? Stenarna visar att man har eldat där upprepade gånger, man kanske tänt eld för att få bort en del insekter och få fram ljus och värme på kvällen? Svårt att säga.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!