Urspårningen innebär miljonsmäll för Kaunis Iron

Enligt Trafikverkets prognos är det cirka tre veckor kvar innan malmtågen kan börja rulla igen. Under tiden samlar Kaunis Iron malmen på hög – till ett högt pris. "Det vi överblickar nu är kostnader kring 50 miljoner kronor", säger vd:n Klas Dagertun.

Klas Dagertun, vd Kaunis Iron.

Klas Dagertun, vd Kaunis Iron.

Foto: Hans L Olofsson

Pajala2024-01-08 17:11

Det har gått fyra veckor sedan ett fullastat malmtåg spårade ur mellan Kiruna och Narvik. Cirka 15 kilometer av rälsen skadades och Trafikverket har bråda dagar med att återställa spåret. 

Vi har tidigare rapporterat om LKAB som drabbas av ett intäktsbortfall på cirka 100 miljoner per dygn på grund av uteblivna malmtransporter. Även Kaunis Iron påverkas rejält av avbrottet och även om produktionen pågår för fullt så betyder stoppet på malmbanan mångmiljonkostnader för bolaget.

– Det innebär såklart direkta merkostnader redan i nuläget. Det vi överblickar nu är kostnader kring 50 miljoner kronor förutsatt att vi kommer igång senast den 31 januari, säger Klas Dagertun, vd för Kaunis Iron.

Vid omlastningsstationen I Pitkäjärvi växer malmhögarna i väntan på att tågrälsen ska bli klar. Vid utgången av januari kommer lagret att uppgå till cirka 330 000 ton malm.

– Det är precis vad vi kan rymma där, säger Klas Dagertun.

Som en konsekvens av detta tillkommer höga merkostnader som exempelvis iordningställande av nya ytor och andra hanteringskostnader.

Gruvbolaget har även ett lager i Narvik, men det är tömt sedan länge.

– När tågurspårningen skedde hade vi en utskeppning i Narvik så det lagret är tömt, säger vice vd Åsa Allan.

Att köra malmlastbilarna hela vägen till Narvik är inte ett alternativ.

– Vi har dispens att köra med ekipage på 90 ton från Kaunis till Pitkäjärvi men det gäller bara den sträckan. Det finns många aspekter kring det som gör att det inte är ett rimligt alternativ i nuläget, säger Åsa Allan.

I övrigt är produktionen i gång som vanligt.

– Vi kör precis som planerat både gruva och anrikningsverk men det är en väldigt olycklig störning när den blir så långvarig.  Om produktionen stannar innebär det rena förluster. Nu håller vi produktionen igång och det blir förseningar men leveranserna kommer att gå till våra kunder förr eller senare, säger Åsa Allan.

När väl tågrälsen är reparerad är det många ton malm som ska fraktas vidare till Narvik innan bolaget är ikapp.

– Vi bedömer att vi kommer behöva hela 2024 för att komma i fas, säger Klas Dagertun.

Om företaget tvingas att ställa lastbilstrafiken innebär det även att anrikningsverket stannar och det går inte att köra i kapp.

– Då blir kostnaden tio miljoner kronor om dagen, säger Klas Dagertun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!