- Med tanke på hur det såg ut 2003 kan vi vara nöjda med utvecklingen, sa Bengt Niska.
Kanske inte så konstigt att centerpartiet och kristdemokraterna yrkade bifall till årsredovisningen eftersom de regerade tillsammans med socialdemokraterna under förra mandatperioden. Men även de övriga partierna, folkpartiet, moderaterna, sjukvårdspartiet och nuvarande "regeringspartnern", vänsterpartiet, yrkade bifall.
inte hållit budget
Dock fanns en del synpunkter från olika håll. Bland annat att socialnämnden och kommunstyrelsen inte hållit budget.- Socialnämnden har under året närmat sig en ekonomi i balans, tack vare vidtagna åtgärder, sa kommunalrådet.
Från kristdemokraterna ville de ha bättre koll på projektpengarna.
- Vi vill också ha bättre information när det gäller EU-pengar, sa Leif Gramner.
minska lokalytorna
Folkpartiets Mona Kumpula tyckte liksom en del andra, att den låga likviditeten var ett orosmoln.Från moderathåll var Anita Sköld orolig över kommunstyrelsens underskott.
- Inte minst de fördyrade fastighetskostnaderna. Vi hoppas att det politiska modet att minska lokalytorna finns också i framtiden.
I revisionsberättelsen var det övervägande positivt, men det höjs ett varningens finger över att trots att kommunen har en "ekonomi i balans... bedömer vi att ekonomin alltjämt är ansträngd".
Norrbottens sjukvårdsparti är orolig över att allt koncentreras till Pajala.
KOMMUNALRÅDSLÖNEN
När höjningen av kommunalrådslönen kom upp var enigheten som bortblåst. Enligt det nya förslaget skulle Bengt Niskas lön höjas från 42 205 kronor upp till 45 900 kronor, lika med 100 procent av inkomstbasbeloppet.- När frågan diskuterades i kommunstyrelsen tyckte vi i oppositionen att en löneförhöjning på nio procent eller 3 700 kronor är för mycket, inte minst i dessa spartider. Om man jämför med andra kommuner i länet är det för högt, bara Luleå, Piteå och Haparanda betalar bättre, sa kristdemokraten Stig Töyrä.
Sjukvårdspartiets Lennart Ojanlatva och moderaten Anita Sköld instämde.
Vänsterpartiet som regerar ihop med socialdemokraterna menade att oppositionen ville vinna politiska poäng.
918 kronor
- Var själv ordförande i kommunstyrelsen när beslutet togs. Vi föreslog en jämkning till 97 procent, men ni höll fast vid 95 procent för att kunna vinna politiska poäng i fullmäktige, sa Birger Lahti.- Vi sökte en samförståndslösning och det skilde bara 918 kronor mellan oss, kontrade Stig Töyrä.
Centerpartisten Thore Kostenniemi frågade vänsterpartiet vad motivet är att de vill höja kommunalrådslönen så mycket.
Redan gruvort?
- Är vi redan en gruvort? Och varför behandlades inte detta i personalutskottet?Det undrade även kristdemokraten Leif Gramner.
Unge vänsterpartisten Simon Fors var fundersam över hur den borgerliga oppositionen "använder låginkomsttagare som slagträn".
- Tycker vi har viktigare och intressantare frågor att diskutera i detta fullmäktige.
Återremiss
Efter en lång debatt enades oppositionen om att yrka på återremiss vilket endast kräver en tredjedels majoritet sedan kristdemokraten Leif Gramner kommit med förslaget. Så blev också fallet.Kommunalrådet själv valde att lämna debatten under debatten om lönen.