- Vi anser att våra kommuner är utmärkta för att höja kompetensen hos Försäkringskassans tjänster, säger Pajalas kommunalråd, Bengt Niska, och Övertorneås Arne Honkamaa håller med.
Deras önskan är att få minst 70 tjänster, fördelade på de två kommunerna.
SPRÅKFÖRDEL
- Vi har alla förutsättningar att klara detta. I dag finns det cirka 150 personer med administrativ utbildning inskrivna i våra arbetsförmedlingars register, säger kommunalråden.Färdiga lokaler finns också i de två kommunerna.
- Även infrastruktur i form av ett väl utbyggt it-nät och flygplats. Dessutom finns här högskoleförbund, säger Bengt Niska.
Kommunalråden trycker också på fördelen av att det pratas flera naturliga språk i kommunerna. Därför kan de kan tänka sig någon form av spe-
cialtjänst.
- Det bor uppåt 400 000 finländare i Sverige och den gruppen kunde vi med fördel serva, säger Bengt Niska.
Enligt Honkamaa och Niska har Pajala och Övertorneå blivit dåligt kompenserade efter alla statliga neddragningar, inte minst då inom skogsnäringen där flera tusen jobb försvunnit, sett över en 30-årsperiod. Men även när tullen drog ner för ett par år sedan.
Dags att få något
- I Övertorneå har vi tappat ett 30-tal tulljobb och det slår hårt mot en liten kommun, säger Arne Honkamaa.- Vi har knappt tagit emot ett enda ersättningsjobb under de här åren, säger Bengt Niska.
Arne Honkamaa tycker att det är dags att övre Tornedalen nu får någonting.
- Det har varit mycket diskussion om försvarsneddragningar, men jag törs säga det finns orter som blivit överkompenserade.
Är inte det här att konkurrera med er "bundsförvant" Överkalix?
- Kan också ses som ett komp-lement, säger Honkamaa.
Tillsammans har de två kommunerna nästan 1 000 personer inskrivna på arbetsförmedlingarna.
- Det är unikt att två kommuner gemensamt söker en sådan här etablering, säger Niska och Honkamaa som inte vill låsa sig för hur en eventuell fördelning av jobben mellan kommunerna skulle se ut.