Tuffare för sköterskor när jouren försvinner

Pajala hälsocentral slopar också läkarjourer. Men reaktionen har inte blivit lika stark som i Jokkmokk. "Här är vi två läkare som delar på all jour. Det förstår väl vem som helst att det inte håller i längden", säger Thomas Schimke som är verksamhetschef på hälsocentralen.

Thomas Schimke uppkopplad mot Gällivare sjukhus på videosystemet.

Thomas Schimke uppkopplad mot Gällivare sjukhus på videosystemet.

Foto: Herman Öberg

pajala2019-05-10 05:45

Schimke är dessutom en av de som drabbas av arbetsbördan. Han är verksamhetschef på halvtid och den andra halvan går åt till att vara läkare. Schimke själv och en stafettläkare är de enda som har jour och beredskap. Det blir för mycket.

– Det blir vansinnigt mycket jour. Och så ska man upp och jobba morgonen efter. Man måste ju sova någon gång också, säger Schimke.

På grund av bemanningen i Pajala har man inte haft lika starka reaktioner som i Jokkmokk när det kom fram att man ska ta bort delar av läkarnas jour.

I Pajala kommer jouren försvinna från måndag till torsdag, men ska ligga kvar under veckoslutet. I stället ska man ha en närmare kontakt med Gällivare sjukhus och använda sig av distansteknik. Man är inne i en testfas i Pajala just nu där läkarna går bredvid sjuksköterskorna. Om ett par veckor går man in i skarpt läge.

De som får en omställning är just sjuksköterskorna.

– Det blir större ansvar för dem. För sköterskorna kommer det att bli skillnad. Vi jobbar med löneförhöjning för dem. Helst vill jag att det ska bli tillägg för det arbete som tillkommer, säger Thomas Schimke.

Sköterskan och enhetschefen Maria Lundholm ser positiva delar med att hela tiden utveckla kompetensen. Men det finns farhågor bland sköterskorna. Man blir en person mindre på arbetspassen. Och ibland är det tryggt med läkarens expertis, inte minst när det är multisjuka patienter som kommer in till hälsocentralen.

Hur blir det för patienterna? Sköterskorna undersöker och vårdar dem och med telefonsamtal eller med video talar man med läkare i Gällivare.

– Är det så att vi känner minsta otrygghet så har vi samverkan med jouren där, säger Maria Lundholm.

För de mest akuta fallen? Då är det ändå bäst att åka ambulans direkt till Gällivare, menar Thomas Schimke.

– Att ambulansen fungerar är det viktigaste i det här. Det måste fungera och vara i perfekt samspel med var närmsta enhet är så att det inte blir diskussion om var ambulansen ska komma ifrån. Men vid akuta fall är det bra om ambulanspersonalen börjar vården och direkt kör patienten till Gällivare. Det kan till och med vara en störningsfaktor att bli körd till hälsocentralen först, där läkaren konstaterar att patienten ändå måste vidare till sjukhus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om