I februari ifjol kom beskedet om bygget av en utrikesterminal på Pajala Airport. Region Norrbotten står för 7 miljoner och kommunen för 3,4 miljoner. Tanken är att kunna ta emot 400 passagerare i stället för dagens 200, och förbättra turismens förutsättningar. Förra veckan besiktades nya bagagebandet.
– Nu återstår att lägga golv, skyltning och utbildning av personalen. Till april ska allt ska vara färdigt, säger Erik Mella.
Att öppnandet inte kunde ske som planerat inför den här turistvintersäsongen förklarar han med att leveransen av bagagehanteringssystemet från Spanien och Holland fördröjts, och med fukt i betongplattan. Inga turistföretag ska dock ha drabbats:
–Vi vet att de behöver lång framförhållning. Men de har varit förstående. En genomkörare med engelska dagsturister kunde också göras i december.
Förutom dagens engelska plan hoppas kommunen på flygtrafik från Frankrike, Belgien, Holland och Tyskland. Samtidigt beräknas hela 25 miljoner behöva satsas på flygplatsen mellan 2023-2026 efter år av eftersatt underhåll, och då ingår ändå inte de största kostnaderna. Mest akut anses en scanning av bansystemet vara, för att se om enbart ett nytt ytskikt eller upprustning av kärnan behövs.
I november sa flygplatschefen att inga flygplan kommer att tas ner om underlaget inte kan garanteras…
– Ja, och där utformas just nu ett anbudsunderlag kring scanningen. Tekniker ska sedan utföra det stora jobbet, analysen.
Stoppas utrikesverksamheten om större åtgärder krävs?
– När vi har tjäle i backen har vi goda marginaler kring hållbarheten. Då vi inte har tjäle kan däremot inte större flygplan landa. Men vi räknar med att komma igång med åtgärder till sommaren eller hösten, säger Mella.
Vidare utreder Konkurrensverket ifall kommunen inte har följt lagen om offentlig upphandling vid om- och tillbyggnaden av utrikesterminalen. Kommunens syn är att avrop gjorts på ett ramavtal. Verkets handläggare är Maria Brodin.
Vad händer om kommunen felat?
– Om vi bedömer att kommunen har gjort en otillåten direktupphandling skickas en ansökan om upphandlingsskadeavgift till förvaltningsrätten. Maxbeloppet är 10 miljoner, men kan inte överstiga tio procent av upphandlingens värde, säger Brodin.