Redan i somras gick företaget ut med att man sneglade mot en börsnotering, men att ägarna är de som slutligen bestämmer. Nu ska dock företaget förberedas för en notering.
– Vi har under senaste året känt att det finns en tydlig ambition bland ägarna att Kaunis Iron ska vara ett noterat företag. Framför allt handlar det om att man ska kunna handla med aktier på ett kontrollerat sätt. Men det gör också att man är närmare kapitalmarknaden om kapital behövs till nya satsningar, säger Klas Dagertun.
Som tidigast kan en börsnotering bli aktuell efter årsskiftet 2024/2025, enligt honom. Men då krävs att Kaunis Iron får rätt till en fortsatt och utökad drift enligt det miljötillstånd som Mark- och Miljödomstolen gav klartecken till i december ifjol. Men som Mark- och miljööverdomstolen i höstas beslutade ta upp för en ny prövning, efter ett antal överklaganden.
–Med den osäkerhet det skulle föra med sig att inte ha ett laga kraft vunnet tillstånd skulle helt enkelt värdet på bolaget och aktierna sänkas, säger Dagertun.
Han ser inte att en eventuell fördröjning av noteringen spelar någon större roll eftersom företaget inte är i behov av extern finansiering. Det skulle inte påverkas av en ännu djupare svacka i världsläget.
– Trots pandemi, krig och global lågkonjunktur har gruvnäringen klarat sig bra. De externa omständigheter som påverkar oss är omställningen i gruv- och stålindustrin från en CO2-industri till en grön, elektrifierad industri. Här har pandemi och krig gett Europa en större insikt om vikten av självhushållning och oberoende. Så där sitter vi i en poleposition, då vi verkar i en region med utvinningsbar järnmalm.
Förberedelserna inför en börsnotering handlar om att säkerställa så bolaget uppfyller krav kring exempelvis ekonomisk rapportering och IT-säkerhet.
Samtidigt tas det nya miljötillståndet i anspråk av bolaget nu i december, trots den väntande tillståndsprocessen. Det betyder att en ny flotationsanläggning med andra kemikalier än tidigare för att rena järnmalm ska vara igång i januari. Nya villkor kopplade till vattenkvalitet hör också till nyheterna.
Fullt upp?
– Ja, och som lök på laxen kördes ju järnvägsspåret för malmtransporterna mot Narvik sönder. Det innebär massor med roddande. Samtidigt händer ju mycket spännande. Jobbar man i gruvnäringen blir det inte tråkigt, säger Dagertun.