Tapuli, 18 oktober 2012. Det är en disig höstdag utanför Kaunisvaara och den första snön har lagt sig.
Industrimannen Karl-Axel Waplan har då varit vd för det kanadensiska gruvbolaget Northland Resources AB i fyra år. Han står mittemot dåvarande landshövding Sven-Erik Österberg. I handen håller Waplan ett tänddon som ska bli startskottet på två år av upp- och nedgångar för gruvföretaget. Många miljarder kronor har inhämtats och nu ska äntligen gruvbrytningen starta.
Österberg trycker till. Smällen dånar över Tapulimyren och ska snart få sällskap av fler.
Många år innan oktoberdagen jobbar Per-Erik Lindvall och Karl-Axel Waplan ihop på Boliden. Lindvall var teknisk chef och Waplan marknadschef.
– Han var en hyvens människa, en bra person att jobba med. Han var kunnig och det som var roligt var att han var så kreativ och hittade lösningar, säger Lindvall som sörjer vännens bortgång.
– Han var kanske inte teknikern, men han var en säljare i den stora bemärkelsen. Han kunde få andra att förstå storheten i projekten.
Deras vägar skiljdes åt när Karl-Axel Waplan gick till Lundin Mining och Per-Erik Lindvall hamnade senare på LKAB. Så småningom styrdes deras vägar in på en kollisionskurs, men det skulle dröja några år.
2008 tillträdde Karl-Axel Waplan som vd på Northland Resources efter Buck Morrow. De storvulna planerna att öppna en gruva i Pajala var redan då ifrågasatta. Men Waplan trotsade skeptiker och kritiker, samlade ortsbefolkningen och den där oktoberdagen förverkligade drömmen om en ny gruva i Sverige.
– Att få ihop det antal miljarder som han samlade till Northland, det är en bedrift som idag är svår att förstå. Det säger något om storheten i hans förmåga att hitta lösningar.
Där kunde givetvis historien ha slutat, men det var bara början på två intensiva år som slutade med konkursansökan december 2014. Då hade Karl-Axel Waplan tvingats lämnat vd-posten efter krav i rekonstruktionen 2013. Många enskilda förlorade alla pengar de investerat i gruvbolaget och raseriet mot de som tagit risker med andras pengar i Pajala var stort.
Det är den korta versionen.
– Men det var många sammanfallande faktorer, som de som jobbade med projektet inte ska lasta för, menar Per-Erik Lindvall.
September 2017. Konkursförvaltaren Hans Andersson tar emot och accepterar ett slutligt bud från Abecede AB på gruvan i Kaunisvaara. Bolaget har bit för bit förvärvat konkursboet.
18 juli 2018. Mindre än ett år senare mullrar det i dagbrottet igen. Abecede har då förvärvats av Kaunis Holding och gruvan drivs sedan dess av Kaunis Iron. Per-Erik Lindvall är vd fram till 2019 och sitter fortfarande i styrelsen.
– Vi som idag håller på med Kaunis Iron har mycket att tacka Karl-Axel för, att han sydde ihop projektet. Utan honom hade vi inte haft en gruva där idag.
Vad tyckte Karl-Axel Waplan när ni startade upp igen?
– Han var ju jätteglad att vi tog vid och gjorde gruva av det igen. Han var glad över att det inte blev ett monument över ett misslyckande, säger Per-Erik Lindvall.
– Sedan, driver du ett stort projekt på sättet som han gjorde så är det ju alldeles säkert ett sorgearbete också. Att behöva gå därifrån och inte ha nått ända fram, säger Lindvall som ändå menar att Waplan kom över det och gladdes åt gruvans framgångar.
Har du haft mycket kontakt med honom genom åren?
– Jomen, vi pratades vid då och då, han var fortfarande lite inkopplad i branschen. Vi hördes i våras senast tror jag.
Karl-Axel Waplan avled 25 november i år efter en tids sjukdom.