(S)triden i Pajala går vidare

Vårens stora strid inom socialdemokratin i Pajala får nu fortsatta konsekvenser.

(S)pricka i Pajala. Kaunisvaarabon Johny Lantto, 56, vice ordförande i socialnämnden och gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige, hoppar av sina uppdrag i protest mot bland andra kommunalrådet Harry Rantakyrö.

(S)pricka i Pajala. Kaunisvaarabon Johny Lantto, 56, vice ordförande i socialnämnden och gruppledare för Socialdemokraterna i kommunfullmäktige, hoppar av sina uppdrag i protest mot bland andra kommunalrådet Harry Rantakyrö.

Foto:

PAJALA2016-11-01 17:20

I måndags meddelade Johny Lantto, gruppledare i fullmäktige, att han lämnar sina uppdrag för S i styrelser och nämnder.

Läs mer: Tung S-profil hoppar av partiuppdragen i Pajala

Kommunalrådets utspel om decentralisering fick honom att kliva av. Men beslutet har växt fram under en längre tid.

– Vi har en styrelse i arbetarekommunen som skjutit in sig på i princip två frågor: badhus och högstadieskolor. Det är det som deras politiska gärning bygger på. Klart att det är en jätteknepig situation, säger Johny Lantto.

Bakgrunden är "valkuppen" vid årsmötet i våras då en majoritet av arbetarekommunens styrelse plötsligt kom att bestå av föräldrar från de nedläggningshotade skolorna i Tärendö och Junosuando. Trots styrelsens uttalade vilja att låta skolorna vara kvar klubbade fullmäktige ändå igenom en nedläggning.

Och sprickan mellan arbetarekommuen och S-fullmäktigegruppen består.

– Medlemsmötena är rådgivande och fullmäktigegruppen har kanske inte har följt allt som medlemmarna har velat och då blir det ett glapp, säger Åke Johdet, ordförande i arbetarekommunen.

Fullmäktigegruppen har väl ändå mandat att fatta besluten?

– Absolut, men man kanske ska lyssna lite på medlemmarna också. De vill ett och fullmäktige ett annat, vilket man måste respektera i slutänden, men då har vi ju en splittring i partiet, säger han.

Det som slutligen fick Johny Lantto att hoppa av var kommunalrådet Harry Rantakyrös utspel i Haparandabladet i fredags. Där framförde Rantakyrö idén om ett decentraliserat Pajala med fyra centralorter.

– I skenet av att vi kommit igenom all den här turbulensen kring skolorna är utspelet obegripligt, säger Johny Lantto.

Ser du det som en eftergift gentemot arbetarekommunens styrelse?

– Jag kan tänka mig att det är ett sätt att gjuta olja på vågorna. Men det är inte olja på vågorna som Pajala behöver, vi måste ta beslut, säger Johny Lantto.

Åke Johdet och övriga i styrelsen fick information om decentraliseringsförslaget vid ett styrelsemöte. Tanken att byarna ska utvecklas med externa medel. Pengarna ska inte tas från den kommunala budgeten, vilket även Harry Rantakyrö uppgav för NSD i måndags.

– Vi är en kommun med 82 byar. Det här är ett sätt att försöka få hela kommunen att leva. Arbetarekommunens styrelse tog emot det här med glädje, säger Johdet.

Uppenbarligen var förslaget droppen som fick Johny Lantto att hoppa av?

– Det försår jag inte. Kanske har han missuppfattat. Det handlar ju inte om kommunala medel.

Johny Lantto:

– Det figurerar många olika varianter och versioner, inte minst nu efteråt. Men jag vet inte hur man skapar fyra starka tätorter med externa projektmedel.

Pajala kommun ska minska sina kostnader med 15 miljoner 2017 och 33 miljoner 2018.

– Ekonomin är självklart förutsättningen för alltihop. Sedan har vi också stora utmaningar i verksamheten. Bara att klara vikarieanskaffningen i äldreomsorgen är en rysare varje sommar. Sedan har vi jätteproblem att rekrytera exempelvis socionomer.

– Ska du i dag kunna vara attraktiv som kommun och arbetsgivare måste du ha kvalitet och utbud någonstans. Det går inte att smeta ut det över hela ytan så att du till sist inte har någonting, säger Johny Lantto.

Efter avhoppet från S blir han kvar i fullmäktige som oberoende ledamot.

– Den behövs en tydlighet som jag hoppas jag kan gå ut med nu när jag inte har det lokala partipolitiska kopplet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om