Gruppboendet nerbrunnet – grannbyggnaderna är säkrade

Uppdatering: Gruppboendet som brann kraftigt i Pajala har brunnit ner och området omkring är säkrat. ”Jag pratade nyss med befälet på plats och nu har de säkerställt så att det inte är någon spridning till andra byggnader”, säger Patrik Juhlin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Branden var rejäl.

Branden var rejäl.

Foto: Håkan Funck

Pajala2021-07-25 18:22

Texten är uppdaterad.

Larmet kom vid 16.30-tiden och då var räddningstjänsten på plats vid en annan brand.

– Det är en brand som utvecklades när Pajala var på skogsbranden så vi kom igång sent med släckningsarbetet, säger Patrik Juhlin, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det var ett gruppboende, 100 kvadratmeter stort, inne i Pajala som brann. 

– Alla är ute så det är inga människoliv i fara. 

Vid 19.10-tiden kunde räddningstjänsten meddela att området är säkrat.

– Jag pratade nyss med befälet på plats och nu har de säkerställt så att det inte är någon spridning till andra byggnader. Huset är nedbrunnet och de uppskattar det till att 250 till 300 kvadratmeter har brunnit, säger Patrik Juhlin.

Huset som har brunnit ner är ett gruppboende för ungdomar mellan 13 och 18 år.

– De var sju stycken personer och alla är ute. Alla har fått ett nytt boende i kväll. Det är bra på det viset. Men det är säkert tufft mentalt för dem.

Räddningstjänsten vet inte vad det var som startade branden.

– Nu säkrar vi upp det så att vi verkligen får släckt. Sen får vi avveckla lite eftersom. Vi kommer att ha bevakning och så. 

Ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, gick också ut på grund av den kraftiga rökutvecklingen.

Det var en stor insats från räddningstjänsten som bekämpade branden. Räddningstjänst från Pajala, Överkalix och Övertorneå var där tillsammans med värn från Junosuando och Tärendö. 

Finländsk räddningstjänst hjälpte till med en bil och mer hjälp var på väg, men den kom inte fram innan huset hade brunnit ner.

– Det är ett ganska utvecklat samarbete på östra sidan och egentligen med Norge också om vi tänker vid Riksgränsen. Tyvärr var de nog på något annat för det tog lite tid. Och så har de inte kommit med det vi önskade, men vi kan ju inte kräva något. De har ju sitt att ta hand om. 

Vid 14.30-tiden fick räddningstjänsten ett larm om en gräsbrand nära sjön Teurajärvi, som ligger en dryg mil utanför Korpilombolo. Det var den branden som gjorde att man kom sent igång med bekämpningen av branden i Pajala.

– Det är en liten ö. Det har småpyrt sedan i fredags så det var inte så stort. 

Inga människor ska ha varit i risk vid branden och spridningsrisken är inte så stor.

– Vi är där och jobbar lite grann. Det är fyra i personal på plats där.

Byggnaden gick inte att rädda.
Byggnaden gick inte att rädda.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!