Den 19 september förra året drog utbildningen igång och samtliga inom kommunens äldreomsorg har omfattats. De flesta har fått totalt sju dagars utbildning, men de som jobbar i de fyra boendeenheter som tillagar maten själva, har fått en dag extra utbildning.
- Det är en jättestor satsning. Extra glädjande är att denna personalkategori som inte är särskilt bortskämd med utbildning, nu fått så mycket av den varan. Det är också en stor satsning från kommunens sida eftersom alla har ersatts av vikarier under utbildningen, säger Mervi Kostet.
- Och i den delen som handlat om mat har också personalen från centralköket deltagit, vilket har varit väldigt uppskattat.
POSITIVA RESULTAT
Enligt Mervi Kostet har det redan märkts i det dagliga arbetet att utbildningen gett goda resultat.- Kursledaren har bland annat hört att en anhörig till en boende på Älvbacka varit så positiv. Hon såg att maten dukades upp på ett annat sätt och med annat porslin. Det ska också märkas när det är helg, precis som det kanske är i hemmamiljö. Personalen är verkligen på G och det är roligt.
Hon berättar också att det kommit upp en diskussion om att laga mer lokal mat som gamlingarna är vana vid.
- Exempelvis torrköttgryta, fisk, rätter från ren och varför inte dopp i kopp när det finns färskpotatis. Vi vill verkligen att gamlingarna ska känna sig så hemma som möjligt när de sitter till bords och äter. Det är oftast dagens höjdpunkt för dessa människor.