Omkring 150 personer kom till mötet som ordnades av Pajala kommun och Jutos Timber. Däribland representanter från kommunen, skogs- och rennäringen, skogsaktivistgruppen Skogsupproret och Naturskyddsföreningen. Bakgrunden var Svea Skogs beslut att minska ned avverkningarna i länet med 45 procent.
Anette Juto, vd för Jutos Timber med 55 anställda, berättade om hur sågföretaget byggts upp av flera generationer – men nu riskerar att drabbas hårt.
– Det direkta hotet är att vi inte kan få tillräckligt med råvara för att försörja våra två verksamheter. I värsta fall kan vi behöva lägga ned en del av vår verksamhet.
Enligt henne bygger därför företaget just nu upp en egen köporganisation för att nå lokala skogsägare.
– Men det är ju inget som är gjort på fem minuter, sa Jönsson som beklagade ett sent varsel kring neddragningarna, men samtidigt sa sig ha förståelse för Sveaskog:
– Vi har ju förstått att deras direktiv kommer från stat och riksdag
Under mötet speglades också en oro för andra sågverk i länet och sjunkande virkespriser.
– Neddragningarna kan leda till en osäkerhet som minskar investeringsviljan och värdet på fastigheter, sa Niklas Ylipää, Handelsbanken.
Från Pajala Värmeverk varnade Krister Eriksson för brist på eldningsråvara och dyrare fjärrvärmepris.
Någon risk att folk får frysa?
– Inte i nuläget i alla fall. Vi har samlat på oss material fram till hösten.
Mikael Larsson, företrädare för Koncessionssamebyarnas intresseförening, sa under mötet att de redan drabbats av att Sveaskog inte kunnat komma överens med mer fjällnära samebyar utan ökat avverkningstakten i östra Norrbottens inland:
– Avverkningsplanerna för fem år framåt är skrämmande. Det kommer inte att vara mycket skog kvar.
Från Sveaskog sa regionchefen i Norrbotten, Ulf Nilsson, att han förstår att situationen är besvärlig för de som drabbas. Men att neddragningsbeslutet främst grundar sig på ett ”sämre utfall vid samplaneringarna” med samebyarna, och att inriktningen är att lösa det. Han öppnade även upp för se över en avverkning av contortaskogar, liksom sänkt slutavverkningsålder på produktionsskog. Men han tillbakavisade att Sveaskog har ”slut skog”:
– Under de närmsta tio åren blir över 100 000 hektar äldre än lägsta slutavverkningsålder.
Skogsupprorets Sofia Olsson menar dock att Sveaskog skyller neddragningarna på en bristande relation med samebyn fast det egentligen handlar om att det avverkats alldeles för hårt under lång tid.
– Att Pajala kommun ovanpå det går ut och tittar på hur en sänkt avverkningsgrad påverkar industrier och människor, utan att se på hur den enorma avverkningen som fortfarande sker påverkar dem som bor och lever här, liksom planeten, är anmärkningsvärt, sa Sofia Olsson.
Enligt kommunalrådet Ulrica Hammarström (S) kom mötet till för att man sett att neddragningen är en utmaning för kommunens skogsindustri, transportföretagare och skogsentreprenörer.
– 55-60 personer inom sågverk och minst lika många skogsentreprenörer kan påverkas, liksom 1000 skogsfastighetsägare:
Hon hoppades att mötet ska leda till ett fortsatt nätverkande.
– Det här handlar inte om att ställa näringar mot varandra utan om att öppna upp för de näringar som drabbas just nu. Vi planerar även att bjuda in till samråd med rennäringen.