Spricka skakar S i Pajala – utbrytarparti aktuellt igen

(S)prickan inom S i Pajala är närmast total – igen. När en ny fullmäktigelista spikades i söndags fanns inte ett enda namn från centralorten med – och nu kan ett alternativt utbrytarparti åter bli verklighet. ”Tyvärr blev det inte en optimal geografisk spridning”, säger kommunalrådet Ulrica Hammarström, som fick fortsatt förtroende som partiets första namn.

Ulrika Hammarström valdes åter till förstanamn på S-listan i Pajala som uteslutande innehöll namn från byarna och inget från centralorten något som skapar spricka inom partiet.

Ulrika Hammarström valdes åter till förstanamn på S-listan i Pajala som uteslutande innehöll namn från byarna och inget från centralorten något som skapar spricka inom partiet.

Foto: Pär Bäckström

Pajala2022-03-02 09:45

Arbetarekommunens möte ägde rum i Junosuando, där ett 50-tal medlemmar fastställde valberedningens fullmäktigelista. En lista som uteslutande innehöll politiker från byarna – trots att arbetarekommunen innan jul beslutat att var tredje person skulle vara från centralorten. Det grumlar Ulrica Hammarströms glädje över omvalet: 

 – Jag känner mig glad för att ha valts till förstanamn, men önskar att fler kunnat nomineras till listan. 

Anledningen till att det inte blev så är enligt henne ett stort antal avhopp från listan innan mötet. Något som i sin tur ska ha berott på ett massivt missnöje över att alla från centralorten – med ett undantag – placerats utanför valbar plats, utifrån dagens mandatfördelning. Det vill inte Hammarström kommentera: 

– Oavsett placering väcker listan alltid upprörda känslor. Men är man med på mötet har man ju möjlighet att förändra listan, säger hon apropå att få från centralorten deltog. 

Motsättningarna mellan Pajala och byarna ledde redan inför förra valet till att ett flertal lämnade S och gick till val med nybildade Framtid S. Efter försök till ett enande har flera återvänt till S. Men det kan nu ha raserats. 

– Jag tror att ett nytt S-parti lär bildas under annat namn igen. Jag funderar själv på att gå ur lokalt.  Men jag vill först vänta och se om distriktsstyrelsen kan hjälpa till, säger Jan Larsson, tidigare kommunalråd och medlem i S under hela mandatperioden. 

Han la under söndagens möte fram en alternativ lista från centralortens Pajala S-förening där namn från centrala Pajala ingick: 

– Men den avslogs direkt.

Redan i måndags lämnade tunga profilen Johnny Lantto partiet. Han deltog i bildandet av Framtid S, och hör till dem som återvänt till S: 

– Men nu har jag gått ur. Vi blev lovade att var tredje plats skulle vikas till namn från centralorten. Men sedan föreslog valberedningen något helt annat.

Vad händer nu? 

– Vi kan göra som vid valet 2018. Då blev vi näst största partiet, och jag är övertygad om att det kan gå ännu bättre nu. Samtidigt sägs ju SD ha på gång en lista.  

Varför försökte ni inte ändra listan vid medlemsmötet? 

– Finns det ingen vilja från valberedning och styrelse till ett enande är det ingen idé på lång sikt att kuppa in sig vid ett möte. 

Att distriktstyrelsens Lundh Sammeli fanns på plats tyder på att situationen ses som allvarlig. 

Från valberedningen säger Barbro Rantatalo att listan påverkades av att elva av de nominerade hoppade av. Men att hon tycker att dagens lista är bra. 

– Den har ju en geografisk bredd med namn från Korpilombolo, Narken, Tärendö, Junosuando, Juhonpieti-Erkheikki och Pissiniemi. 

Men enligt arbetarekommunen skulle var tredje namn vara från centralorten…

– Det beslutet var ogiltigt eftersom punkten inte fanns med på dagordningen.  

Hur tolkar du missnöjet? 

– Jag tror inte att det är så stort missnöje, med tanke på att listan antogs enhälligt. 

S ordförande, Lino Martino Pasqual, tidigare framlyft som motkandidat till Ulrica Hammarström, lyftes inte fram av valberedningen eller någon annan innan klubban slogs. 

En fråga som ströks var ett misstroendevotum mot tidigare kommunalrådet, Bengt Niska.

Motsättningar inget nytt

Inför valet 2018 ledde sprickan mellan Pajala centralort och byarna till att ett flertal tunga socialdemokrater lämnade S och gick till val med nybildade Framtid S. En fråga var en infekterad skolstrid. Sedan förra våren har tidigare kommunalrådet Bengt Niska, S, haft i uppdrag att försöka ena de båda grupperingarna. Under senaste månaderna har flera från Framtid S återgått till S. Nu har en av dessa lämnat S igen. Efter valet fick S 7 mandat och Framtid S 4. Framtid S har aldrig avregisterats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!