Årskurs 6-9 lades ned i Tärendö och Junosuando och tanken var att eleverna skulle åka buss in till centrala Pajala för att gå färdigt grundskolan där. Men det visade sig ganska snart att den besparing som S och V hade tänkt driva igenom inte blev som man hade tänkt sig. I stället började eleverna på friskolan i Kangos och kommunen fick i stället betala ut skolpeng för dem. En bra affär? Nej, nu börjar beslutet att tära även på Kangos kultur- och ekologiskola.
I stället för att kommunen fick bekosta skolskjutsen från Tärendö till Pajala är det i stället friskolan som står för notan när de hämtar eleverna och skjutsar till Kangos. Då får skolan ta från pengar som egentligen ska gå till annat.
– Just nu spenderar vi en stor del av skolpengen, som eleverna får för deras undervisning, till att hämta dem. Vi vill ju egentligen spendera de pengarna på deras utbildning, säger Anders Karkea som är tillförordnad rektor på Kangos kultur- och ekologiskola.
– Det är riktigt tajt med pengar. Vi får skära ned på tidsskrifter och annat undervisningsmaterial. Den här byggnaden är inte heller från i går, så den behöver också en del reparationer. De reparationer som inte är i brinnande panik har vi fått skjuta fram.
Anders Karkea menar att situationen är så allvarlig att skolans framtid hotas.
– Vi klarar oss nu. Men det här kommer ju inte att gå i all framtid i alla fall, säger han.
Ingegerd Mäki är kultur- och utbildningschef på Pajala kommun. Förvaltningen har sagt nej när föräldrar har ansökt om bidrag till skolskjutsen. Enligt Mäki tänker man inte fundera på att göra skolskjutsupphandlingar för en friskola.
– Vi har regelverk kring upphandlingar och vår kommunala skolskjuts är upphandlad. Men vi gör inte det för en friskola och det handlar självklart om ekonomi.
Alternativet att de ska skjutsas till centralorten, då?
– Det är billigare att göra det för oss än att betala skjutsen till Kangos.
Kerstin Pantzare är ordförande i friskolans styrelse. Hon tycker att parterna borde kunna samarbeta bättre.
– Vi är jätteglada över att ha fått barnen och de trivs ju bra här. Bekymret är kostnaden för skolskjutsen och det är ett stort bekymmer. Vi tycker att kommunen kunde visa en vilja av att samarbeta, men det verkar inte gå. I all evighet kommer inte det här att gå och om skolan skulle läggas ned – då är det en himla kostnad för kommunen och det är något man också ska tänka på.
Avslagen till föräldrarna har överklagats i 31 olika ärenden till förvaltningsrätten.