Pajalas svåra personal- och ekonomiläge har länge varit en följetong. I höstas stod det klart att kommunen inte bara går mot ett minus på 50 miljoner kronor för i år, utan dessutom stoppas från att låna pengar – om man inte kan visa att man kan skära i kostnaderna.
Det äventyrar i sin tur de satsningar på en ny personalbesparande storförskola och ett nytt förtätat äldreboende som är tänkt att rädda kommunens ekonomi långsiktigt.
Oppositionen vill lägga ned Tärendöskolan, högstadiet i Korpilombolo och mellanstadiet i Sattajärvi. Men någon skolnedläggning vill de styrande inom minoritetskoalitionen med S, KD och Sjukvårdspartiet inte se.
– Det går stick i stäv med projektet Hej hemby som visar att folk som kommer hit hellre flyttar till byarna än tätorten, säger kommunalrådet Birgitta Rantatalo (S).
Den budget som istället klubbades igenom, med hjälp av tidigare samarbetspartnern C, innebär ett underskott på 20,5 miljoner kronor för nästa år– trots att en minusbudget inte är tillåtet och beslutet riskerar att rivas upp om det överklagas till förvaltningsrätten.
Orsaken till underskottet är att nära 40 miljoner extra skjuts till socialförvaltningen jämfört med i år. Pengar som ska täcka kostnader för inhyrd omsorgspersonal men även locka mer egen personal. På plussidan finns ökade inkomster från högre taxor för vatten, avlopp och renhållning, utförsäljning av kommunala fastigheter, fonder och – enligt ett tidigare kommunstyrelsebeslut – skog.
I februari ska utredningar visa hur de 20,5 minusmiljonerna – vilka kan jämföras med de 576 miljoner som kommunen beräknas få in via skatter och avgifter – ska kunna hämtas hem. Ett alternativ är att avveckla badhuset i centrala Pajala – vilket redan väckt stark debatt på nätet.
Simundervisningen kan i så fall ske i Junosuando, fem mil bort, enligt Birgitta Rantatalo:
– Kommunens skyldighet är att se till så att eleverna klarar godkända idrottsbetyg och simkunnighetskravet. Har de klarat det behöver kommunen inte ordna simundervisning. Vill man kan man hitta lösningar för en rundare kommun.
Andra huvuddrag är att fortsatta arbeta fram personal- och kostnadsbesparande strukturförändringar inom förskola och äldreomsorg – där ett nytt större äldreboende och en ny storförskola alltså ingår.
Tror du att kommunen får låna pengar efter nya budgeten?
Birgitta Rantatalo svarar att Kommuninvest, som lånar ut pengar till regioner och kommuner, följer kommunen:
– Men det är inget självklart ”ja” idag med den budget som nu togs av fullmäktige. Jag vet inte heller om det varit självklart med oppositionens förslag.
Om det otillåtna minusresultatet säger hon att ”det är även olagligt att göra en nollbudget där man ger sken av att det kommer att hålla”.
Ann-Mari Mäki Larsson (Framtid S) är orolig för ett eventuellt lånestopp:
– Då kan vi inte satsa på ett nytt äldreboende. Det är förfärligt i en kommun med ett ökande antal äldre där alla redan nu inte får plats.
Linda Jonsson (V) ser budgeten som ”nya utredningar och en tömning av kommunens tillgångar”. Hon saknar tydlig styrning.
Har siffror tagits fram på kommunens kostnader om folk flyttar för att skolorna läggs ner?
Linda Jonsson säger att det inte gjorts, men att Kommuninvest varit tydligt med att det behövs riktiga siffror om hur kostnadskalkylen ska minskas för att lån ska beviljas.