Sjukintyget duger inte – operationen stoppas

Försäkringskassans höjda krav på sjukintyg stoppar Ruth Seuls möjlighet till sjukpenning. Nu tvingas hon ställa in en viktig operation utomlands – trots att landstinget gett klartecken.

OVISSHET. Pengarna är slut och Ruth Seul har tvingats att ställa in sin planerade operation i Tyskland, den operation som slutligen skulle hjälpa henne att bli från smärtorna av den svåra nervskadan.

OVISSHET. Pengarna är slut och Ruth Seul har tvingats att ställa in sin planerade operation i Tyskland, den operation som slutligen skulle hjälpa henne att bli från smärtorna av den svåra nervskadan.

Foto: Kim Kangas

PAJALA2016-12-19 06:00

– Jag har en odyssé av helvete bakom mig och så drabbas jag av det här. Jag förstår knappt hur jag orkat kämpa så här länge, men nu orkar jag snart inte mer, säger hon.

En nervskada i buken orsakad av en tarmtumör följd av en lång kamp för att få hjälp av sjukvården i Sverige och ett antal misslyckade operationer har förpestat livet för Ruth Seul, 55.

Trots svåra smärtor har hon jobbat vidare men i oktober tog det stopp.

– Jag klappade ihop fullständigt och problemen med hjärtat förvärrades i samband med att jag blev uppsagd. Men jag har kämpat mot utbrändheten hela året.

Läkaren på hälsocentralen i Pajala sjukskrev henne av flera olika skäl, bland annat utmattning. Hon tar även höga doser morfin i smärtlindring för sin nervskada.

Beskedet från Försäkringskassan blev att de överväger att inte ge henne någon sjukpenning.

– De anser att jag inte ens uppfyller 25 procents sjukskrivning. Jag gick tillbaka till hälsocentralen och läkaren sade att det är så många som kommer tillbaka sedan Försäkringskassan blivit hårdare. De godkänner inte utmattning längre, trots att jag uppfyller samtliga krav.

Hennes återkoppling till Försäkringskassan har varit fruktlös. Tidigare under sin sjukdomstid har Ruth Seul fått sin sjukpenning sänkt av Försäkringskassan, något hon överklagat.

– Mina problem har gett nerokirurger huvudbry. Men Försäkringskassan låter en allmänläkare göra en bedömning. Hur är det möjligt?

Ruth Seuls problem började när hon fick en tarmtumör. Hon opererades tre gånger i Sunderbyn. Efter den senaste operationen 2011 drabbades hon av en böld på tarmen, som i sin tur gjorde att hon fick en permanent nervskada i buken. Den spred sig sedan så hon även fick smärta i benen och ryggen.

Efter tre år fick hon 2014 testa en nervstimulator i Uppsala som visade sig fungera mycket bra. Men hon fick inga tider för operation i Sverige. Hon ansökte hos Försäkringskassan om att få operera sig utomlands men fick avslag efter åtta månader.

Då lånade hon 250 000 kronor och genomförde operationen på en klinik i Köln i månadsskiftet oktober/november 2014.

– De opererade in två elektroder vid svanskotan som fungerade mycket bra. Men i december fick jag en infektion i dem. I Sunderbyn ville de inte ta hand om mig. De sa att de inte hade kompetens. Men på hälsocentralen fick jag hjälp. De skrev de ut antibiotika men det blev bara sämre.

I mars 2015 var läget så akut att hon inte kunde sitta. Då åkte hon till Umeå på vinst och förlust.

– De hittade en mycket ovanlig bakterie som jag antagligen haft hela mitt liv. Dessutom tog de bort den dyra apparaten och så fick jag veta att de kunde göra samma operation i Umeå, vilket kändes mycket bra.

Operationen misslyckades dock två gånger. Vid det första tillfället blev en av nervstimulatorerna kvar i ena skinkan, trots att den inte fungerar.

– Jag skulle få tid för en tredje operation men den flyttades fram hela tiden. Jag hade så fruktansvärt ont att jag till och med svimmade.

Ruth Seul sökte vård utomlands igen och fick i april i år åka till Köln. Den här gången var landstinget med på noterna.

– Operationen lyckades, men de gjorde den bara på ena sidan eftersom apparaten från Umeå satt kvar i den andra. Och det täcker inte hela smärtan. I Köln sa de att de kan få Umeåapparaten att fungera men då måste jag dit igen.

Hon har fått en specialistvårdsremiss till Köln. Landstinget betalar såväl resa som sjukhusvistelse. Men nu är hon sjukskriven. Hon har tvingats skjuta på operationen och sitter fast i ett läge där hon står helt utan pengar och Försäkringskassan överväger att ge henne avslag på sjukpenningen.

– Jag har inte fått några pengar sedan jag fick min slutlön i oktober. Jag kan inte åka utomlands utan pengar på fickan och har snart inte ens råd till medicinen. Om jag avbryter behandlingen nu så kommer jag bara att bli sämre. Min skada är permanent, det är ingen snuva som går över.

Till saken hör att läkarna i Köln ser behandlingen av Ruth Seul som en stor framgång.

– Min sjukdom är ovanlig och de tycker att deras operation blivit så lyckad att de vill lyfta fram det i en tidning.

Ruth Seul är mycket besviken på Försäkringskassan.

– De kör över sjuka till arbetsförmedlingen och slår ut en hel grupp människor. Det här kan hända vem som helst. Jag trodde aldrig det skulle hända mig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!