Presskonferensen, som kommunalråd Harry Rantakyrö och vice Britta Tervaniemi kallat till, hölls i etrébaracken vid grindarna till Tapuligruvan.
Rantakyrö öppnade direkt med den dramatiska repliken:
– Vi står inför ett allvarligt läge. Fortsatt drift eller slakt. Tyvärr ser det ut som att vi är på väg mot slakten.
Kommunalrådet vill se en lösning där man tar ett omtag med det svenska konsortiet som i nuläget ser ut att ha dragit sig ur affären rörande att fortsätta driva gruvan.
LÄS MER: Därför gick affären i stöpet
LKAB ska ha kommit med ett bud, enligt Rantakyrö. Att ett konsortium ska köpa råmalm av LKAB som ska fraktas till Kaunisvaara. Malmen skulle köpas för världsmarknadspriset på runt 60 dollar per ton. Men LKAB har, enligt Rantakyrö, dragit sig ur det budet på grund av splittring i ledningen. Det nya budet ska istället ha varit att de nya köparna av Kaunisvaaragruvan ska få köpa malm av LKAB till ett fast pris som är dyrare än världsmarknadspriset på järnmalm.
– Bästa julklappen från tomten vore om LKAB gick in.
LÄS MER: De stod beredda att ta över
Mest kritisk är Rantakyrö mot regeringen, som han anser inte gjort sitt för Pajalaborna och gruvans framtid.
– Många kommer säkert ihåg hur ministrarna stod på rad här. Från alla partier bedyrade de hur viktigt det här var för regionen. Nu är det helt tyst.
Britta Tervaniemi, vice kommunalråd, håller med.
– Kommunen har satsat mycket på det här. Hundra bostäder har vi kommit upp i. I och med tron på gruvan. Vi har behövt ta lån och satsat på skolor, behållt alla servicenäringar som vi har kunnat ha kvar i väntan på den här gruvetableringen. Vi har stått ut med det här underskottet i ekonomin och hållt ut.
–Vi blir övergivna av marknadskapitalister, av staten och av människor. I alla tider har vi närt andra delar av landet med naturresurser. Men allra mest har vi skickat ut människor till södra Sverige som de sen har fått skörda kompetenser och frukter av. Så jag vädjar nu, överge oss inte en gång till.