Simon Fors utreds fortfarande efter dödshot

Simon Fors (V) utreds fortfarande efter dödshotet mot Svenska Dagbladet.Och tidningen ser en mörk trend.- Hoten mot journalister ökar, säger Björn Hygstedt, kommunikationsansvarig.

Simon Fors (V) Twitterinlägg utreds fortfarande av Stockholmspolisen. FOTO: Pär Bäckström

Simon Fors (V) Twitterinlägg utreds fortfarande av Stockholmspolisen. FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

PAJALA2011-08-15 06:03

Polisens utredning kring den skandalomsusade politikern Simon Fors (V) fortsätter. Han misstänks fortfarande för olaga hot mot Svenska Dagbladets ledarskribent.

Hoten ökar
- Vi ska fråga de inblandade och ta in bevis. Sedan får vi se om förundersökningsledaren väljer att gå vidare, säger Krister Enegren vid Stockholmspolisen.

Simon Fors polisanmäldes av Svenska Dagbladet efter att ha skrivit att "alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning".

- För oss handlar det om att markera att vi inte accepterar att yrkesverksamma journalister hotas - om än i en misslyckad satirform, säger Björn Hygstedt.

Samtidigt menar han att hoten mot journalister ökar, speciellt på nätet.

- Det är förstås allvarligt. Om det leder till självcensur och minskad lust att bedriva granskande journalistik så är det en fara för demokratin och det öppna samhället.

"Galningar på nätet"
Risken finns att någon kan missuppfatta satiren och att uttalandena kan legitimera - och i värsta fall "utlösa våldshandlingar", enligt Hygstedt.

- Satir i all ära, men denna ytterst tveksamma form är farlig att ägna sig åt i en tid när det finns så många galningar på nätet.

- Det gör att man måste vara försiktig med vad man skriver, framförallt om man är folkvald politiker.

Avvaktar
Händelserna i Norge visar också att det finns folk som "skapar egna verklighetsuppfattningar av kopierade utsagor på nätet".

- Nu får vi avvakta polisens handläggning av ärendet.

Simon Fors vill avvakta med en kommentar tills polisens utredning är klar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om