I två dagar har ett 50-tal personer från olika organisationer deltagit i ett arbetsseminarium om socialt företagande. Målet med seminariet har varit att skapa och bredda diskussionen om företagsformen samt belysa de utvecklingsmöjligheter som finns i en samverkan mellan näringslivet och sociala företag.
- Det är också slutpunkten för projektet "My way" som pågått i två år där vi utvecklat nya alternativ för personer som står utanför den öppna arbetsmarknaden. Samtidigt kallar vi seminariet för "Kick off" eftersom vi känner att vi är mogna för att köra igång med lokala företagare i Pajala, säger Kostet.
Navet
I Pajala har den ekonomiska föreningen Navet åtta anställda som driver två caféer, pensionärsservice och tavelinramning bland annat. Föreningen är också underentreprenör till återvinningen.
- Tanken med Navet är att de pengar vi får in ska gå till att anställa personer som har någon form av arbetshandikapp eller funktionsnedsättning, säger Mervi Kostet.
Sundsvall
En av de kommuner som kommit längst i socialt företagande är Sundsvall.
- Sundsvalls kommun bestämde för två år sedan att bredda det här med socialt företagande. De anställde en person och det är jag, säger Nils Gärdegård, en av deltagarna
i seminariet.
- I Norrbotten finns i dag nio sociala företag där 170 personer har daglig sysselsättning, säger verksamhetsledare Roine Carlsson i Companion Norrbotten och ordförande för My way-projektet.