Under hela hans 47-åriga liv har renskötseln varit en viktig del. Samtidigt har han sett mycket förändras. Decennier av modernt skogsbruk har påverkat renbetesmarkerna, och för fyra år sedan slutade samebyn att kallas till samrådsmöten av markägaren Sveaskog.
– Fram till dess var alltid någon från byn med och planerade hur och när avverkningarna skulle ske. Nu får vi bara veta vad de ska avverka och det försämrar för renskötseln, säger Hans Holma inifrån ett av byns rengärden.
I april i fjol krävde därför samebyn återupptagna samråd. Och fram till dess: totalt avverkningsstopp. Det stöds av Greenpeace som sedan augusti är på plats för att vakta området.
– Bra att någon orkar kämpa. För vi i samebyn orkar inte. Just nu sitter vi i förhandlingar om avtal både med gruvan och om vindkraften.
På renbetesmarkerna finns nämligen även gruvan i Kaunisvaara. Planer finns dessutom på ytterligare två gruvor, och en vindkraftspark vars störningszon hamnar inom renskötselområdet. Näringar som också konkurrerar om marken.
Hur ser du på att gruvdomen nyligen gav gruvan rätt att fortsätta som vanligt, och att ett nytt tillstånd har sökts för utökad brytning?
–Det är ingen fördel för renskötseln. Men gruvan finns ju redan. Det man kan hoppas på nu är att man får det att fungera så bra som möjligt, säger Hans Holma.
Det förändrade klimatet påverkar också.
– Vi har inte haft en normal vinter de senaste 10-15 åren. Förr hade renen lätt att gräva fram mat i torrsnön. Det går inte om det är en isskorpa. Det gör att renarna sprider ut sig mer, och att det blir svårare att hålla de samlade.
Läget förvärras enligt honom av att många av de äldre skogarna där renen kan hitta hänglav i träden på vintern är borta.
Tål samebyns rennäring fler avverkningar?
Här svarar Hans Holma att samebyn fortfarande har vinterbetesmarker norrut.
– Men så hårt som Sveaskog har avverkat i vår sameby känns det som om de är på gång att ta det sista. Och tar de bort renarnas mat tar de bort förutsättningarna att bedriva traditionell renskötsel.
Vad hoppas du på nu?
Att staten återinför samråd för alla samebyar. Och att Sveaskog ändrar inställning.
Hans Holma köper inte Sveaskogs motivering om att samma regler ska gälla alla koncessionssamebyar – även Muonio:
– Flera av oss i byn bedriver renskötseln på heltid genom egna företag, liksom de i fjäll- och skogssamebyarna.