Nu är frågan aktuell igen. Men än ligger ingen ny ansökan hos länsstyrelsen.
- Vi måste komma bort från länsstyrelsens överförmynderi. Det är omöjligt att bedriva renskötsel med deras förutsättningar.
Enligt Tomas Sevä som är ordförande i Muonio sameby är frågan avgörande för om samebyn ska utvecklas eller avvecklas.
VILL BESTÄMMA SJÄLVA
Som skogssameby får samebyn självbestämmande och därmed också rätt att låta renskötseln gå i arv, vilket nu, måste prövas hos länsstyrelsen. Länsstyrelsen och same-byn är inte alltid överens, vilket har lett till flera överklaganden och två EU-domslut säger Sevä.- Länsstyrelsen är emot oss och det är prestige hos tjänstemännen på grund av flera tillrättavisningar från domstolarna, för deras felaktiga beslut.
Markägarnas oro för markerna säger Sevä är taget ur tomma luften.
- Det är ett slarvigt uttalande. Vi vill inte förstöra markerna då förstör vi för oss själva och våra renar. Vi får ha 3 900 renar och det tål markerna, de behöver inte vila.
VINTERN INTE MARKEN
Men den omväxlande vintern ställer däremot till stora problem för renarna.- Vi ska försöka klara av vintern utan utfodring. Blir det riktig katastrof får vi ompröva beslutet.
Anledningen till att samebyn inte börjar utfodra sina renar är delvis en kostnadsfråga.
- Även om vi skulle beviljas 50 procent i kostnadsbidrag av regeringen, är det inte bra att utfodra renarna. Deras matsmältning blir störd och en del klarar inte av det och dör.
Meningarna mellan markägare och samer går isär. Men Muonio sameby kommer att fortsätta kämpa.
- Vi har stora förhoppningar att bli en skogssameby, säger Tomas Sevä.