Så ska vildlaxen räddas

Förbud mot fångstredskap som dödar laxen, inlösen av fiskerätter och större kvoter till länderna som har laxens reproduktionsälvar ingår i åtgärderna som föreslås för att rädda vildlaxens framtid.- Ett genombrott i den här svåra frågan, säger Pajalas kommunalråd Bengt Niska, s.

Fotograf: Bo Isovaara

Fotograf: Bo Isovaara

Foto:

Pajala2006-09-14 00:00
I en skrivelse till generaldirektören för EU:s fiskedirektorat från regionala myndigheter i norra Sverige och Finland föreslås radikala åtgärder för att säkra den vilda laxens framtid. I skrivelsen fastslås att området kring norra Bottenviken är den vilda östersjölaxens kärnområde.

I skrivelsen konstateras också att förutsättningarna för en bra laxförvaltning i Östersjön har förbättrats avsevärt tack vare baltstaternas och Polens inträde i EU.

Skrivelsen fokuserar på tre områden:

n n Lekstatsprincipen ska tillämpas i Östersjön. Detta innebär bland annat att de nationer som har laxens reproduktionsälvar ska få större andel av fångstkvoten.

n n Utfasning ska ske av fiskemetoder och redskap som dödar och skadar laxen vid fångst. Det innebär att drivgarn, krok och andra liknande redskap för fiske efter lax på sikt förbjuds i hela Östersjöområdet.

n n Medel från EU:s fiskefond ska bland annat användas som stöd för omställning till andra fiskemetoder, till inlösen av fiskerätter och till restaurering av laxens lekområden i älvarna.

- Våra förslag innebär tydliga fördelar både ekologiskt och ekonomiskt. Om vildlaxen fångas i sina hemälvar och i det småskaliga kustfisket kan man bättre styra fångstuttaget efter varje bestånds bärkraft och den lax som fångas kommer att generera ett betydligt högre värde, säger landshövding Per-Ola Eriksson.

POSITIVA

Även om de här föreslagna åtgärderna går igenom, återstår att se om kust- och älvfiskarnas företrädare kan börja dra jämt. De andas dock en viss optimism.

- Nu börjar vi få samstämmighet i de här frågorna. Jag ser det som ett genombrott och en bra början till att få en gränsöverskridande samsyn och det känns bra, säger Bengt Niska.

Bengt-Olov Innala som företräder fiskarnas intresseförening i Tornedalen (FIFT) tycker också att förslaget är ?ganska vettigt?.

- Däremot anser vi inte att det är aktuellt med inlösen. Det är redan gjort på det området. Sedan är det roligt konstatera att Finska Lapplands landshövding Hannele Pokka pratar med kluven tunga. I det här förslaget ska fettfenklippning på odlad lax göras men det vill inte finnarna i sitt interna resonemang, säger Innala.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om