Avtal klart: Så många får gå från Kaunis Iron

Nu är det klart att ytterligare 25 personer tvingas lämna Kaunis Iron. Avtalet om ny organisation tecknades på torsdagen.
"Det är aldrig roligt att göra något sånt här, det är det inte. Oavsett om det är en eller 40 personer så är det inte roligt", säger Mikael Rantakyrö, klubbordförande vid Unionen.

Förra veckan blev det klart att tio personer fick sluta på Kaunis Iron inom IF Metalls avtalsområde. På torsdagen undertecknades en omorganisation på tjänstepersonsidan av företaget vilket innebär fler uppsägningar.

Förra veckan blev det klart att tio personer fick sluta på Kaunis Iron inom IF Metalls avtalsområde. På torsdagen undertecknades en omorganisation på tjänstepersonsidan av företaget vilket innebär fler uppsägningar.

Foto: Thomas Lövgren

Pajala2024-10-10 13:48

Mikael Rantakyrö är en av de som skrev under avtalet om ny organisation på torsdagen.

– Sammantaget är det tufft men det är detta arbetsgivaren har valt och vi har förhandlat fram det här förslaget, säger Rantakyrö som arbetar som arbetsmiljösamordnare på gruvföretaget vid sidan av sitt fackliga uppdrag.

Kaunis Irons HR-chef Lars Bogren svarar per mejl angående beslutet att varsla:

"Efter avslutade förhandlingar är det klart att 25 tjänstemän sägs upp på grund av arbetsbrist", skriver han.

"Totalt berörs 41 medarbetare, vilket inkluderar avslutade provanställningar, ej förlängda visstidsanställningar, egen uppsägning och pensionsavgångar."

Bogren skriver att det är tufft att tvingas säga upp personal:

"Även om dessa åtgärder är nödvändiga, är det självklart tråkigt att uppskattade kollegor tvingas lämna oss. Det ansvar vi tar nu gör vi för att kunna trygga gruvverksamheten i Tornedalen i framtiden, just nu har vi fullt fokus på våra medarbetare."

undefined
Lars Bogren är HR-chef på Kaunis Iron.

Gruvbolaget Kaunis Iron hade 470 anställda före varslet. I förra veckan meddelade bolaget att tio personer från IF Metalls avtalsområde sades upp, men att 21 tjänster försvann i den delen av organisationen. Samma vecka påbörjades förhandlingar i tjänstepersonorganisationen och där låg varslet på "färre än 49 tjänster".

Finns det något ni drivit i förhandlingarna som du är nöjd att ni fick igenom?

– Nöjd och nöjd, vi kan väl säga att det blev färre än vad varslet låg på, det handlar om omplaceringar, naturliga avgångar och sådant, men det är inte kul, säger Mikael Rantakyrö.

I tjänstepersonsorganisationen ingår exempelvis geologer och andra som kan ha flyttat till Pajala från andra platser i världen. Under torsdagen påbörjade arbetsgivaren med att informera organisationerna och personal som både blir erbjuden en omplacering men även varslade.

Unionen har presenterat ett delvis annat förslag på bemanning, men arbetsgivaren valde att gå vidare med sitt förslag.

Vad tänker du om att det kan vara de som flyttat till Pajala som nu får sluta?

– Tyvärr är det ju så. Det är LAS som gäller på det stora hela, sedan kan arbetsgivaren förordna vissa individer och det är vad förhandlingen handlat om. Men det kommer nog vara individer som flyttat till bygden som får lämna. Det är tragiskt, det är inte roligt.

undefined
Mikael Rantakyrö är klubbordförande för Unionen vid Kaunis Iron och arbetar som arbetsmiljösamordnare för gruvföretaget.

När det gäller omställning för de som förlorar sitt jobb så säger Mikael Rantakyrö att arbetsgivaren fullföljt sin skyldighet.

– Man erbjuder stöd och Kaunis Iron är med i Trygghetsrådet med allt vad det innebär, säger han och fortsätter:

– Sedan har man som regel ett återanställningsskydd inom ett antal månader, vilket innebär att om det vänder och folk har ett intresse samt att det finns behov att återanställa så är det möjligt.

undefined
Kaunis Iron gjort flera plusresultat genom åren, men problemen på Malmbanan och en tuff inledning på andra halvan av 2024 gör att bolaget nu tvingats säga upp personal och pausa projekt.

Flera faktorer förklarar Kaunis Irons skäl att nu säga upp personal: Minskad efterfrågan, lägre malmpriser och problemen på Malmbanan är några faktorer som gruvbolaget själva inte kontrollerar men som bidragit till stora förluster på kort tid.

Vad tror du om framtiden?

– Jag är väl optimistisk, jag hoppas på det bästa. Vi ser att malmpriserna ökat lite grand senaste tiden, så ja jag är väl försiktigt optimistisk.     

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!