Robin Holmgren påpekar att han endast kan uttala sig i generella ordalag. Väntetiden på en ambulans avgörs av hur sjuk man är. Prioriteringen görs av SOS alarm.
– Sedan kan man ju rent medmänskligt tycka att tre timmar är lång tid att vänta för den som har ont. Vi har ett samverkansavtal med Finland som är ömsesidigt hela vägen längs den finska gränsen, men det häller för brådskande, akuta transporter med sirener och blåljus, säger Robin Holmgren.
Han påpekar att Sos alarm skickar ut ambulanser utifrån de kriterier de har för prioritering. På frågan om den senaste tidens uppsägningar och minskade bemanning inom ambulanssjukvården i Norrbotten kan leda till ökade väntetider som i Åke Ylipääs fall, svarar han:
– Vi har en utmaning när det gäller bemanningen, så är det. Men vårt uppdrag är att ta hand om akut sjuka människor som är i behov av vård och det är vår fasta övertygelse att vi gör allt vi kan för att kunna lösa det.
Kan personer som bor i exempelvis Pajala känna sig trygga med att ambulansen kommer när de behöver?
– Det tycker jag. Även innan vi fick problem med bemanningen hade vi en situation där Norrbotten, med sina stora avstånd mellan orter, skiljer sig från andra regioner. Generellt sett så har vi en bra beredskap.
– Det kan också komma perioder då larmen hopar sig. Vid dessa tillfällen är det egentligen ingen större skillnad mellan glesbygden och våra städer. I glesbygden finns avstånden, men i städerna blir larmen istället betydligt fler.
Douglas Norström är pressansvarig hos Sos alarm. Svarstiderna för den som ringer 112 var vid den senaste mätningen mellan fyra och sex sekunder, så det går fort att få kontakt, enligt honom. Operatören gör en vårdbedömning och därefter larmar en så kallad dirigent ut ambulans.
Inte heller Douglas Nordström uttalar sig i det specifika fallet, men förklarar att väntetiden på en ambulans beror av hur ärendet prioriteras, men att den också påverkas av hur många ambulanser som finns i regionen och hur bemanningen ser ut lokalt.
– Ibland kan ambulansen befinna sig så långt ifrån patienten som det är möjligt. När ett ärende på listan är löst kan det hända saker längs vägen så att det måste göras omprioriteringar. Det är givetvis en klen tröst för den som har ont men det kan finnas personer som har det ännu värre.