Facebooksidan ”Upprop Tornedalen” hade på måndagseftermiddagen fått drygt 300 följare.
– Det är ett bra uppsving. Vi startade sidan i fredags, berättar Harry Rantakyrö.
Under måndagen följde han Mark- och miljödomstolens förhandlingar i Pajala. Han är kritisk till hanteringen av tillståndsprocessen kring Kaunis Iron.
– Det verkar nästan som att man bara söker fel och brister. Det är annat om ett bolag inte sköter sig och släpper ut allt möjligt. Här har det inte varit så, det tas vattenprover och inte en enda gång har gränsvärdena överskridits.
Men gruvverksamhet måste väl ändå prövas enligt lagar och regler?
– Ja, men sköter man sig så ska ingenting kunna stoppa en sån här verksamhet. Som det är just nu handlar det om 500 jobb, säger Rantakyrö.
Anser du att det är fel på lagarna, eller på hur de tillämpas?
– Det är hela den här tillståndsprocessen. Det har ju också förts fram i ljuset på grund av det som hände på Gotland, med LKAB i Kiruna och nu med Kaunis Iron. Det behövs att regeringen styr upp det här.
Han tycker att samhällsnytta borde väga tyngre i tillståndsprövningen.
– Här måste man också gå in från regeringens sida. Man ska titta på samhällsnytta, sociala aspekter och miljö. Visst ska vi vara rädda om miljön, men man måste se till helheten.
Kunde bolaget ha gjort något annorlunda för att inte hamna i det här läget?
– Det är svårt för bolaget. Ta det som hände med LKAB i Kiruna där man hade samrådsmöten 2017. Nu i år säger myndigheten att ni gjorde fel, ni skulle ha skickat skriftligt till alla fastighetsägare. Det måste bli bättre dialog så att man inte hamnar i såna här lägen.
Harry Rantakyrö hade en chefstjänst hos Pajalagruvans tidigare ägare Northland Resources. 2014 valdes han till kommunalråd för S och hade precis tillträtt när Northland gick i konkurs.
– Jag kommer ihåg den dagen. Försäljningen gick rakt ner i källaren för många affärer. Det var en chock för många.
Han målar upp en mörk bild av ett Pajala utan gruva.
– Absolut, så är det. Jag hörde att vi nu har under tio arbetslösa i Pajala, vilket är unikt. Nu har man fått unga att flytta hit igen och skapat framtidstro. Då kommer det här upp igen och då blir det oro.
Han tror ändå på fortsatt gruvdrift.
– Det måste ju lösa sig. Man kan få vissa ålägganden, det brukar vara så. Men man är öppen från Kaunis Irons sida för att göra det som behövs.