Rantakyrö: "Diskussioner pågår än"

Trots att LKAB har sagt nej till gruvköpet och avfärdat lönsamheten i går så pågår det diskussioner för en fortsatt drift, enligt Harry Rantakyrö.

Pajala2015-07-02 15:51

I går höll Pajalas kommunalråd Harry Rantakyrö (S) en presskonferens för att pressa staten att ingripa i konkursboet efter Northland Resources. Enligt hans källor har en svensk företagargrupp fallit på mållinjen på grund av LKAB. De nya köparna hade nämligen velat köpa råmalm av LKAB för världsmarknadspriset på järnmalm. Detta för att få igång kassaflödet medan den ostartade gruvan i Sahavaara förbereds. Men enligt Rantakyrö hade LKAB krävt mer betalt för malmen än världsmarknadspriset. Den uppgiften avfärdade LKAB:s styrelseordförande Sten Jakobsson i går som också avfärdade gruvans lönsamhet och malmhalt bland annat.

– Det är ett lite märkligt uttalande när han började ifrågasätta malmkvalitén. Den duger att köpa och gruvan har ju haft bra kunder som var väldigt nöjda med kvalitén. Malmen blir också bättre när du kommer ned på djupet, det vet alla som håller på med gruvor. Dessutom är kvalitén mycket bättre i Sahavaara och Pellivuoma som inte har öppnats. Den malmen är också ren, säger Harry Rantakyrö.

Men det finns ju svavel i Sahavaara?

– Svavel finns det. Därför ska man ha en flotationsanläggning för att rena det och då är det inga bekymmer. Sten Jakobsson behöver inte bry sig om kvalitén i gruvan och bara sälja sin egen malm, tycker jag i alla fall, säger han.

LKAB:s styrelseordförande Sten Jakobsson påpekade att det är minst ett år kvar innan bolaget har tillräckligt med malm för att kunna sälja till Pajala. Dessutom står LKAB inför egna stora utmaningar framöver och de inte vinner något på att gå in och rädda gruvan, menar han. Men Rantakyrö påpekar också att LKAB:s riskkapitalbolag Norrskenet redan har satsat flera miljoner i gruvan när Northland Resources ekonomi var som sämst och företaget hamnade i en rekonstruktion.

– De gick ju in med pengar. Varför gick man in då om man inte trodde på det? Vad är det som har hänt nu? Slänger man in flera miljoner så måste ha man trott på det eller ville man bara vara snäll och ge pengar?

Enligt Rantakyrös uppgifter pågår det fortfarande diskussioner för en fortsatt drift. Men det ska också finnas ett slaktbud.

– Om gruvan slaktas kommer staten få sanera för flera hundra miljoner. Då kan man fråga sig hur de förvaltar sina pengar? De har ju redan lagt ned närmare två miljarder totalt med alla vägar.

Harry Rantakyrö har fått många frågor om varför han är så starkt involverad och inte ger upp.

– Jag ger mig inte. Jag är vald av Pajalaborna och jag kommer att slåss allt jag kan för dem. Är det så att regeringen slaktar gruvan så kommer vi att vara besvikna. Men vi kommer vidta åtgärder. Folk kommer inte gå tillbaka och vänta på bidrag. Det finns en produkt som man kan sälja här. Sen vad den gamla styrelsen har gjort låter jag vara osagt, det har blivit missar där.

NSD har sökt konkursförvaltaren Hans Andersson utan framgång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!