Projekt ska utveckla sommarcyklandet

Genom projektet STIL ska möjligheterna till bland annat en cykelsträcka mellan Haparanda och Karesuando undersökas. ”Vi ska skapa fyra cykelleder”, säger Johanna Collen på Pajala kommun som är en del av projektet.

"På sikt är tanken att utveckla sommarturismen, men vi koncentrerar oss på att utvekckla sommarcyklandet", säger Johanna Collen. Bilden har ingen koppling till texten.

"På sikt är tanken att utveckla sommarturismen, men vi koncentrerar oss på att utvekckla sommarcyklandet", säger Johanna Collen. Bilden har ingen koppling till texten.

Foto: Magnus Andersson/TT

Pajala2021-07-04 18:00

Pajala kommun medverkar i interregprojektet Slow travel in rural landscapes-routes for leisure biking, STIL, tillsammans med ett flertal andra aktörer i Finland och Norge.

Tanken med projektet är att kartlägga lämpliga gränsöverskridande cykelutflyktsrutter och serviceutbud, men också att skapa ett nätverk av serviceföretag längs sträckorna. 

– Vi ska skapa fyra cykelleder, på existerande vägar, alltså på landsvägar. Vi ska inte gå ut i skogen utan vi ska kartlägga existerande leder och serviceutbudet som finns längs lederna, säger Johanna Collen som är projektledare för Pajalas del av projektet.

Enligt Johanna Collen kan det exempelvis handla om mat, övernattningsmöjligheter, kultur och cykelservice längs lederna som kan lyftas fram. 

– Sedan ska vi skapa kartor där man enkelt kan se att ”om jag nu cyklar här, vad finns det här”.

I söder startar den tilltänkta rutten i Haparanda och går sedan via Övertorneå. I väst går den till Kiruna kommun och där är det sträckorna Masugnsbyn-Vittangi-Övre/Nedre Soppero- Karesuando-Saivomuotka som gäller. 

– De här rutterna är preliminära och det här projektet i sig är en förstudie, så det gäller kanske lite att prova på olika möjligheter och titta fram vad som är ok.

Men det är inte bara längre rundor som projektet tittar på. Det ska också gå att cykla kortare etapper. 

– Det ska vara olika svårighetsnivåer så att det kan vara barnfamiljer eller riktigt erfarna hardcore-cyklister, men tanken är att alla skulle hitta.

Projektledaren tror att bakgrunden till projektet är att sättet att semestra på kanske kommer ändra fokus på grund av pandemin. 

– Fler vill ha sådana här naturnära fysiska aktiviteter, som man kan kombinera sedan till lokal mat och lokal kultur, när man inte vill resa utomlands på samma sätt som tidigare.

Tror ni att det kommer sitta kvar även efter pandemin, när det börjar öppnas upp lite smått och folk blir vaccinerade? 

– Jag tror att hemester är en växande trend. Jag kan tänka mig att om man nu vill åka utomlands, att man kanske gör det till grannländer.

Arbete pågår nu med att kartlägga företag som finns längs de tilltänkta rutterna.

– Tanken är också att projektet ska öka affärsmöjligheterna för lokala små-medelstora företag, men kanske även privatpersoner om de vill hyra ut som lägenhet eller hus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!