Polsk riksdag i Pajala kommunfullmäktige

PAJALA. Kalabalik? Turbulens? Rävspel?Ja, allt detta passar in på gårdagens kommunfullmäktige i Pajala.Huvudperson: Vänsterpartisten Bernhard Winsa som ingått valteknisk samverkan med oppositionen.

Fotograf: K-L Sundqvist

Fotograf: K-L Sundqvist

Foto:

Pajala2006-12-19 00:00
Gårdagens möte går förmodligen till historien som det mest kontroversiella som någonsin hållits i Pajala.

Det började redan när dagordningen skulle fastställas. De regerande vänsterpartiet och socialdemokraterna ville flytta valen längre ner på dagordningen, vilket gjorde att oppositionen gick i taket. Det hjälpte dock inte, utan det blev som v och s föreslog.

bara en försmak

Det var dock bara en försmak om vad som komma skulle.

När frågan om valteknisk samverkan mellan Bernhard Winsa och oppositionen kom upp, visste talarlistan nästan inga gränser.

Vänsterpartiets gruppledare Birger Lahti undrade hur de erfarna politikerna kunde agera som de gjorde när de vidtalade Winsa att ingå samverkan med dem.

Det som stod på spel var mandatfördelningen i fullmäktige där valresultatet sa att vänsterpartiet och socialdemokraterna tillsammans fick 22 mandat mot oppositionens 11. Men i och med Bernhard Winsas uppgörelse med oppositionen hävdade de att det skulle vara 21-12, vilket också kommunstrategen Ingvar Lauri kom fram till när han kollade kommunallagen.

- Det här är Bernhard Winsas personliga val och låt oss respektera detta, sade Thore Kostenniemi, c.

- Man känner för Bernhard när han blir såld av sitt eget parti på grund av makten, sa Mona Kumpula, fp.

I den stilen fortsatte diskussionen i nästan två timmar, inklusive paus.

Ända till Birger Lahti klev upp och meddelade att de godkänner mandatfördelningen 21-12.

- Vi tycker att fullmäktige inte är någon lekstuga, sa han bland annat.

NÄSTA ÖVERRASKNING

Oppositionen tackade för beskedet.

- Tack Birger. Synd bara att ni kommer fram till den här ståndpunkten under galgen. Hade ni insett de demokratiska spelreglerna tidigare, så hade vi sluppit den här uppslitande debatten.

Huvudpersonen själv, Bernhard Winsa, tog det ganska lugnt, även om han tyckte det var jobbigt.

- Upplösningen var bra. Dom backade ju.

Kommer du att sitta i vänsterpartiets gruppmöten?

- Nä, det tror jag inte.

Har dom frusit ut dig?

- Det gjorde dom redan före valet.

När valen till nämnder och styrelser skulle verkställas kom nästa överraskning. Kommunalrådet Bengt Niska, s, som legat förvånansvärt lågt i ämnet Bernhard Winsa, föreslog överraskande att nämnder och styrelser skulle få ändrat antal medlemmar mot vad som föreslagits tidigare.

Det nya förslaget blev nio i kommunstyrelsen (-2), nio i socialnämnden (+2), nio i kultur- och utbildningsnämnden (-2) medan plan- och miljönämnden blir oförändrat, det vill säga sju.

- Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet och det finns den unika möjligheten att göra förändringar i nämnder och styrelser, sa Niska.

"förvånande smaklöst"

Oppositionen blev totalt tagna på sängen.

- Förvånande. Smaklöst. Nästa steg blir väl arvodeshöjningar. Har fått sådana signaler, sa Thore Kostenniemi, c.

- Har suttit i valberedningen och har inte fått veta om denna förändring. Det är väldigt dåligt, sa kristdemokraten Stig Töyrä.

- Politiken i Pajala har blivit som ett schackspel. Man väntar bara på nästa drag, sade Mona Kumpula, fp.

Nästa drag blev att ajournera mötet en och halv timme för att kunna plocka fram fler namn till den utökade socialnämnden, men också plocka bort några i de nämnder som minskar.

Som en sista åtgärd försökte vänsterpartiet byta ut Bernhard Winsa mot ett annat namn, men det lyckades inte. Via en sluten omröstning valdes Winsa in i socialnämnden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om