NSD är var plats i kommunhuset i Pajala där en presskonferens hölls 11.30 på lördagen med anledning av dödsfallet på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Korpilombolo.
Med på presskonferensen var Lena Jatko, kommunchef, Kurt Wennberg, kommunalråd, Maj-Lis Ejderlöf, socialchef och Ingegerd Mäki, Posom-gruppen.
– Det vi har gjort hittills är att vi har haft stöd och hjälp från olika myndigheter, bland annat landstinget och migrationsverket. Vi får den hjälp och stöd vi behöver i den här gruppen, säger Kurt Wennberg (S).
Övriga pojkar på boendet hade förts till ett annat boende.
Kyrkan öppen
Kommunens Posom-grupp hade aktiverats och kyrkan engagerades. Kommunen har fokuserat på att ge stöd till personalen och pojkarna på boendet.
– Vi försöker ta hand om dem på ett bra sätt. Kyrkan är öppen i Korpilombolo och håller öppet för allmänheten. Dit kan man gå om man har funderingar kring det som har hänt.
– Polisen får svara på vad det är som hänt, säger Lena Jatko, kommunchef.
Boendet för barnen har personal dygnet runt, säger Maj-Lis Ejderlöf.
Har polisen varit på boendet tidigare?
– Det är svårt att säga. Vi kan inte härleda det till någon tidigare händelse men det är möjligt att man haft kontakt med polisen tidigare.
– Visst kan det ha varit diskussioner. Det är personer som flyttar ihop och är nära inpå varandra. Men oavsett vad det är för verksamhet kan det bli lite olika uppfattningar. Men det har inte varit några större saker, säger Maj-Lis Ejderlöf.
– Pojkarna har blivit väl emottagna i byn och har gått i skola i Korpilombolo, säger Lena Jatko.
– Mottagandet från allmänheten har varit jättebra, säger Kurt Wennberg (S).
Enligt kommunledningen har pojken som dog inte varit direkt inblandad i slagsmålet utan hamnat där.
– Det är olyckliga omständigheter, säga Maj-Lis Ejderlöf.
Barnen, som är 13 till 15 år gamla, ska nu ligga och sova.
Vad händer nu?
– När killarna börjar vakna kommer vi att ta hand om dem, ha tolkar som talar deras modersmål och träffa personalen. Vi måste hantera alla utifrån deras mående och känslor. Det kommer att komma reaktioner, men det är oklart i vilken utsträckning.
Tre ur personalen var på boendet, dessutom socialjouren och enhetschefen samt en från förvaltningen. När pojken föll till marken såg några ur personalen detta. Personalen inledde livräddning. Det hela inträffade omkring 23.30 till midnatt.
– Personalen har trots omständigheterna hanterat detta väldigt bra, säger Maj-Lis Ejderlöf.