Pajalagruvan ömsar skinn – anställer 25

Ökad brytning av gråberg kräver ökad personalstyrka. Kaunis iron går som tåget och siktar på att anställa 25 personer till början av nästa år. "För att vi ska hänga med och ha malm tillgängligt i gruvan så behöver vi öka tempot", säger Åsa Allan.

Efter miljonregn över Kaunis iron under 2019, då första verksamhetsåret sammanfattats, har gruvan fortsatt att leverera plussiffror. Nu hoppas man på ett framgångsrikt 2020 trots pågående pandemi.

Efter miljonregn över Kaunis iron under 2019, då första verksamhetsåret sammanfattats, har gruvan fortsatt att leverera plussiffror. Nu hoppas man på ett framgångsrikt 2020 trots pågående pandemi.

Foto: Thomas Lövgren

Pajala2020-10-21 15:30

Under hösten och i början av nästa år ska Kaunis iron utöka sin personal från 400 till 425. Syftet är att inrätta ett nytt skiftlag vars jobb kommer vara att öka brytningstakten av gråberg. Något som är direkt nödvändigt, förklarar Åsa Allan, vice vd på Kaunis iron.

– För att vi ska hänga med och ha malm tillgängligt i gruvan så behöver vi öka tempot på gråbergsproduktionen, säger hon.

Det innebär att alla delar av gruvans verksamhet kommer att pågå dygnet runt.

– Utifrån den produktionsplan vi satt, där vi nu kommer att gå in i ett omtag, ska vi utöka vårt dagbrott och därmed bryta mer gråberg för att komma åt malmen som ligger därunder.

Det innebär att ett nytt skiftlag inrättas och därför kommer de 25 personer som nu ska rekryteras att vara av blandad kompetens. Från borrare och lastare till HR-personal och gruvingenjörer. 

– I början av första kvartalet nästa år kommer vi att behöva utöka. Från produktionspersonal till gruvan, men även på HR-avdelningen och i prospekteringen.

Den här satsningen har planerats långt tillbaka, men att den är möjlig nu beror på Kaunis irons ekonomiska framgång under 2019.

Vissa av de här jobben är spetskompetens, vad tänker du om era rekryteringsmöjligheter?

– Vi har lyckats rekrytera bra så här långt. Men vi ser ju att det finns en brist på marknaden överlag, och en hård konkurrens om just de här yrkesrollerna, säger Åsa Allan.

Hon framhåller samarbetet med LTU som en viktig kugge.

– Jätteviktigt att vi har en attraktiv universitetsutbildning. Kompetensförsörjningen är verkligen en av de stora utmaningarna för vår bransch och för många andra.

Vilken konkurrenskraft har ni jämte jättarna Boliden och LKAB?

– Vi ser ju att många som söker sig till oss ser oss som ett nytänkande bolag, som är ganska litet och inte har så mycket prestige och hierarki. Många attraheras också av att vara med och bygga upp något.

Samtidigt pågår föryngringen av fordonsparken hos Malmtransport i Norr, Kaunis irons dotterbolag, som sköter leveransen av järnslig till Svappavaara.

– I och med att de första lastbilarna som gått in har gått i två år har de gjort sitt. Successivt byter vi ut dem mot nya lastbilar, säger Åsa Allan.

Även på gruvområdet kommer nya fordon att rulla då åtta nya truckar har köpts in.

– Det är investeringar vi gör för att få en så effektiv, säker och kostnadseffektiv produktion som möjligt. När vi startade upp gjorde vi det i ganska liten skala, hade ganska många begagnade fordon. 

Nu tar gruvbolaget nästa steg, säger Allan och gör de investeringar som är nödvändiga för att säkra långsiktig produktion.

– Truckarna kommer att ge en bättre effektivitet, men för våra truckförare innebär det även en bättre arbetsmiljö med nya moderna maskiner.

Just nu pågår arbetet med den strategiska planen där bolaget ska lägga kursen för de kommande åren.

– Jättespännande, nu när vi har några produktionsår bakom oss, att lyfta blicken och se framåt, säger Åsa Allan.

Kurvorna pekar uppåt för Tapuligruvan och efter 2019 års vinst på 389 miljoner kronor är prognosen god för Kaunis iron när 2020 ska sammanfattas. Ett år där dollarn legat högt och järnmalmspriset idag ligger på 121 dollar per ton. Till det har gruvbolaget varit relativt opåverkade av pågående coronapandemin och har sett en jämn efterfrågan på sitt järnmalmskoncentrat, så kallat järnslig.

Tillståndsfrågan

Kaunis iron går just nu i väntans tider, efter att ha lämnat in sin ansökan om nytt miljötillstånd för att utöka gruvverksamheten i bland annat Sahavaara. Två processer har blivit en då Naturvårdsverket anser att gruvbolagets nuvarande tillstånd bör delvis återkallas. Åsa Allan säger att de nu väntar på besked från Mark- och miljödomstolen när de ska inkomma med de sista kompletteringar. Under barmarksperioden nästa år kan nytt och nuvarande tillstånd avhandlas av domstolen, säger Åsa Allan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!