Ett år hade gått sedan första salvan skjutits i Tapulis djup. 2013 satsade bolaget Allanova AB på att göra om den gamla skolan i Pajala till lägenheter. Bostadsrätter var planen och när de gick ut till försäljning låg en lägenhet på över 100 kvadratmeter på närmare tre miljoner kronor, ett fantasipris för en bostad i Tornedalen – under normala omständigheter.
Allan Lehto, ordförande för Allanova AB, berättar att skolan, som enligt honom köptes från kommunen för ett överpris, inte var lämpat för boende. Det blev en stor renoveringskostnad för bolaget. Huset fick åtta lägenheter, bastu, relax och garage.
– Vi hade stora förhoppningar. Gruvan hade kommit i gång och framtidsutsikterna såg bra ut.
På visningsdagen slöt över 100 intressenter upp i den nyrenoverade gamla skolbyggnaden, över 70 fler än beräknat. Besökarna skulle dock visa sig vara mer intresserade av hur skolan renoverats än att faktiskt vara ute efter en ny bostad.
– Många hade gått skola där och ville bara se hur det såg ut, berättar Lehto.
Tre av de åtta lägenheterna såldes snabbt, sedan tog det stopp.
– Det blev helt dött. Det gick inte att sälja så vi beslutade att köpa tillbaka lägenheterna och istället hyra ut dem. Det spelar ingen roll om det finns bastu, relax och garage om folk inte vill lägga så mycket pengar på bostad.
Sedan tidigare fanns endast en bostadsrättsförening i centrala Pajala där en lägenhet gick på 400 000 kronor.
Magnus Pekkari, vd på Pajalabostäder menar att Pajalaborna nog inte var mogna för att köpa bostadsrätter på över två miljoner.
– Det var enormt intresse för att komma och titta på lägenheterna men att betala två miljoner för en lägenhet tillhör inte vår kultur.
December 2014 gick Northland resources i konkurs och enligt Pekkari började folk söka billigare boendealternativ.
2016 gjordes en överenskommelse mellan Allanova AB och Pajalabostäder. Allanova AB skulle fortsätta äga byggnaden medan Pajalabostäder skulle förvalta och hyra ut tre av lägenheterna mot den egna bostadskön. Hyran för tre rum och kök gick då på 9 600 kronor i månaden.
Pajalabostäder tog sedan över all uthyrning av gamla skolan och hyran på ovannämnda lägenhet sänktes till 7 944 kronor.
– Det fanns fortfarande ett bostadsbehov men inte till det priset som man först hade på nyproduktionerna, det blev en efterfrågan på en gång hyran sänktes. Efter det har det i stort sett varit uthyrt, säger Pekkari.
Gruvan är igång i Kaunis irons regi och Allan Lehto ser bolaget och dess ägare som seriösa med ett gediget program.
– Om inte världen går under så kommer de att lyckas. Jag hade kunnat satsa många miljoner på det. De första (Northland resources) var alldeles vilda och pratade om att de är rätt i tiden, men de glömde informera om att pengarna snart är slut.
Gamla skolans lägenheter är nu uthyrda sedan Kaunis iron åter öppnade gruvan i Kaunisvaara. När det kommer till frågan om nya satsningar på bostäder i Pajala ser Allan Lehto den låga hyreskulturen som ett problem för investerare.
– För konsumenter är det bra men ingen kan investera om man inte får högre priser på hyrorna. För vår del var det en stor förlustaffär. Om vi inte hade stabil företagsekonomi skulle vi aldrig ha klarat det, avslutar Allan Lehto.
Fotnot: Artikeln skrevs före coronakrisens utbrott i Sverige.