Grundarna var lokala so-cialdemokrater som tyckte att moderpartiet agerade för mycket med partipiskan och inte verkade för öppenhet och yttrandefrihet inom politiken.
- Vi har uppnått våra mål och varit lite av en blåslampa i kommunpolitiken i Pajala. Ett tag var vi det tredje störs-ta partiet här, berättar Sture Fredriksson, s-alternativets ordförande.
Två mandat
I kommunvalet 2002 ficks-alternativet 292 röster. Trots en tillbakagång sedan valet 1998 har partiet två mandat i fullmäktige som domineras av socialdemokraterna med tolv mandat och vänsterpartiet med nio mandat.
På s-alternativets årsmöte nyligen beslutade man att partiet ska läggas ner.
De kvarstående medlen, över 100 000 kronor, överförs till en fond ur vilken man årligen, under tio år, tar 10 000 kronor till sitt nyinstiftade salt-pris.
Kännbar belöning
- Det ska gå till någon som har varit orädd för att uttrycka sin åsikt. Politiker, fackföreningar och vanliga människor kan få priset som blir en kännbar belöning, säger Fredriksson.Salt-priset ska delas ut
i samband med Pajala marknad och första gången blir nästa år.
Syftet är att uppmuntra till ökad öppenhet och salt, som kommer från partinamnet s-alt, har alltså dubbel betydelse i sammanhanget.
- Förutom att vara en krydda för dem som jobbar för öppenhet ska priset svida hos politiker som är emot ökad insyn i deras verksamhet, berättar Sture Fredriksson.
Rådet beklagar
Bengt Niska, socialdemokratiskt kommunalrådeti Pajala, beklagar att s-alternativet väljer att lämna politiken.
- Vi har haft ett gott samarbete, partiet har varit med och skapat goda lösningar. Antagligen tycker s-alternativet att det gjort sitt som missnöjesparti, säger han.
Vad tycker du om det nyinstiftade salt-priset?
- Det vill jag inte uttala mig om, jag vet för lite, säger Niska.