Flest går ut i arbetslivet från Samhall i Pajala

Samhall i Pajala sticker ut i landet med att ha flest anställda som kommer ut i det vanliga arbetslivet. ”Varje människa har en plats i samhället – det gäller bara att hitta rätt”, säger områdeschefen Gudrun Greus.

Samhall Gudrun Greus

Samhall Gudrun Greus

Foto: Maria Engström-Andersson

Pajala2023-02-03 06:00

Hon berättar att 45 personer arbetar på Samhall i Pajala idag. Alla har av olika skäl långt till arbetsmarknaden, till exempel på grund av funktionsnedsättningar eller språksvårigheter. 

– Men här ser vi inte på hindren, utan på det som fungerar. Alla har sin potential, säger Gudrun Greus övertygat. 

Den synen har bidragit till att 23 medarbetare gjort övergångar till den öppna arbetsmarknaden under de två sista åren. Det motsvarar 44 procent av de totalt 52 Samhallsanställda 2021, och ligger därmed långt över regeringens ”utslussningsmål” på 5–6 procent per år.  För Samhall i länet är motsvarande siffra 9 procent 2022. 

–Det gäller att ”se människorna” och hjälpa dem att göra det bästa av sina förmågor. Men också våga ställa krav och redan från början planera för ”när” de ska ut på arbetsmarknaden istället för ”om”, säger Gudrun.

Av de tio som gjorde övergångar i Pajala ifjol anställdes åtta inom kommunen, främst inom omsorgen. En fick ett butiksjobb. Tre personer har under de senaste två åren börjat åt Malmtransport.

Hur stor betydelse har gruvan i stort haft? 

– Inga av våra medarbetare har hittills gått till själva gruvan. Däremot har folk från andra sektorer försvunnit dit, och det skapar förstås luckor på arbetsmarknaden som behöver fyllas, säger Gudrun.

Men att fler kommer in i arbetslivet gynnar inte bara samhället, enligt henne: 

–Många som kommer till oss har sökt jobb efter jobb och ratats eller behandlats illa på sina tidigare arbetsplatser. De nedvärderar sig själva. För deras självkänsla betyder det mycket att få ett jobb. 

Ingen risk att människor hamnar i kläm när många ska slussas i arbetslivet? 

– Vi skickar inte ut någon inte är redo. Övergångarna är väl förankrade och sker efter ett långsiktigt arbete. Vi släpper inte heller våra medarbetar när de får en praktikplats, utan fortsätter träffa dem regelbundet. Själv är jag rullstolsburen och har svårt att åka ut på verkstadsgolven. Däremot är jag närvarande här i våra lokaler.

Under ett års tid har såväl medarbetaren som arbetsplatsen ”återgångsrätt”.

– Men bara någon enstaka har kommit tillbaka till oss, säger Gudrun Greus – som ser fler tecken på att utslussningen fungerar: 

– Nu ringer företag och frågar oss om personal istället för vi till dem. Det känns som ett bra betyg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!