Pajala har växtvärk - kommunalrådet vädjar om statens hjälp

Han har frågat chans på Malmfältsgruppen där näringsministern Annie Lööf är ordförande.Svaret dröjer.Kommunalrådet Kurt Wennberg anser att gruvutvecklingen i Pajala också är en fråga för rikspolitiken. - Vi har framtida investeringar på 340 miljoner framför oss. Vi måste ha hjälp, säger han.

Åsa Allan, en av Northlands medarbetare. Hon tog med sig man och två barn, idag fem och sju år, till Pajala kommun. 
- Jag fick anställning här, annars hade vi inte flyttat till Pajala.

Åsa Allan, en av Northlands medarbetare. Hon tog med sig man och två barn, idag fem och sju år, till Pajala kommun. - Jag fick anställning här, annars hade vi inte flyttat till Pajala.

Foto: Simon Eliasson

Pajala2014-01-14 07:04

Kurt Wennberg, 55 år, och socialdemokratiskt kommunalråd i Pajala kommun sedan år 2010 tar emot i stadshuset som ligger mitt i emot systembolaget i centralorten Pajala och ett stenkast från soltorget. Kurt Wennberg tog över maktpinnen efter partikamraten Bengt Niska - då pågick diskussioner i Folkets Hus i byn Kanunisvaara om den blivande gruvetableringen. Framtidsvindarna for genom kommunens marker.

Ökad inflyttning

Kurt Wennberg bjuder på brödkakor med ost och skinka med fint upplagda grönsaker på samt kaffe från ståltermos inne i det enkla kontoret som ligger längst in i en korridor. Nu finns en gruva i Kaunisvaara med 270 medarbetare årsanställda - men vinden är inte längre bara optimistisk- utan det stormar oroligt med jämna mellanrum och konkurshot har som bekant vilat över gruvan. Kurt Wennberg uttrycker dock att det är roligt att vara kommunalråd i dessa tider och rabblar upp positiva tecken som flödande vatten- Pajala har för första gången sedan mannaminne en ökad inflyttning, man uppmärksammats för det positiva företagandet och har en historisk låg arbetslöshet.

Kurt Wennberg säger att även om gruvföretaget Northland inte klarar av att komma till målsnöret med verksamheten - så finns gruvan där idag med fungerade infrastruktur.

- Vi har alltid vetat att malmen funnits, frågan har bara vara vem som ska ta hand om det och när.

Kommunen ska som bekant jobba för att växa från dagens 6 300 invånare till 10 000 i och med att gruvan i Kaunisvaara är i produktion sedan december 2012. Problemet är att kostar att utvecklas och bygga upp samhällsservice. Skattebetalarna står för notan och det gör ont i hushållsekonomin ifall man är för få som delar på räkningen. För att få in mer skatteintäkter krävs inflyttning - och för inflyttning krävs samhällsservice och bostäder. Pajala som inte byggt nytt sedan nittiotalet började sin önskade om en nya bygg- era med sex Älvsbyhus för uthyrning.

- Väldigt symboliskt, vi visar att vi vill ha hit barnfamiljer.

Vem ska betala?

Pajala kommuns investeringsbudget är idag 17 miljoner kronor. Inom två år krävs det att Pajala kommun gör investeringar för hisnande 340 miljoner kronor för att underhålla befintliga verksamheter, men också för att möjliggöra framtida investeringar.

Det är bland annat ett nytt reningsverk för 60 miljoner kronor och badhuset är nedgånget och behöver renoveras för minst femtio miljoner - alternativt bygga ett nytt. Skolan behöver renoveras - eller så krävs nybyggnation för att ge plats för de fler barn som kommunen hoppas på ska växa upp i Pajala. Barnomsorgen fick ett tillskott till förskolan av trettio barn i fjol.

- Ska vi få fler barnfamiljer hit krävs det bra kommunal service, man ska kunna bada och åka skidor, säger Kurt Wennberg.

- En familj stod och vägde om de skulle flytta hit eller till södra Sverige. De valde Pajala för de hade hört om vår fina skola.

Frågan blir var pengarna ska tas ifrån. Idag dras flera nämnder med underskott.

Kurt Wennberg har ingen lösning i nuläget. Höjning av kommunalskatten, som idag är 22,70 , är inte aktuellt just nu. I kommunfullmäktige röstade 25 politiker för bibehållen skattesats och sju för höjd skatt.

Vad kan staten göra?

Steg ett blir i vart fall banklån. Men Kurt Wennberg hoppas också på en oväntad bakdörr till en framtidsbuffé. Kiruna och Gällivares kommunalråd är med i vad som kallas Malmfältsgruppen där näringsministern och centerledaren Annie Lööf håller i taktpinnen som ordförande. Gruppen träffas då och då för att prata kring samhällsomvandlingarna som pågår i Kiruna och Gällivare till följd av gruvdriften. Där vill gärna Kurt Wennberg vara med och agitera för sin sak. Frågan har han fört fram till länshövdingen och partikamraten Sven-Erik Österberg som är regeringens utsträckta hand i länet.

- Vi behöver hjälp i det här tills skatteintäkterna går i takt, säger Kurt Wennberg.

- Vi gör allt vad vi förmår i kommunen, men här måste regionen och nationen var med för att få den optimala utvecklingen som vi har fått möjlighet till.

Pajala kommun har bland annat gått ut och lovat hyresintäkter till privat bostadsentreprenör tjugo år framåt, så kallad blockhyra. Skulle Kurt Wennberg få som han ville skulle staten vara mer behjälplig i sådana situationer för att stimulera till nybyggnationer.

Han pekar på behovet att få hjälp med kreditgarantier - att kommunen slipper betala ränta under några års tid.

Men än så länge är det tyst från Annie Lööf.

§ Regeringen kommer under våren eller hösten tillsätta en grupp för mineralforummöten med företrädare som hanterar gruvfrågor i olika former.

Northland och jobben:

Gruvföretaget har cirka 270 medarbetare

I år tror företaget att man behöver öka personalstaben med cirka 70 medarbetare.

Yrken som kommer behövas är bland annat elektriker och mekaniker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om