På rätt kurs i köket

Vem har påstått att karlarna i Pajala inte vågar närma sig spisen?Åtta karlar går nu kurs och lär sig både att laga mat och baka.- Det är andra året jag går kursen, säger Bertil Aaro, 70, som är änkeman.

Bertil Aaro släpper inte degen med blicken.

Bertil Aaro släpper inte degen med blicken.

Foto: K-L Sundqvist

PAJALA2009-02-10 06:00
Det blåser andra vindar i Pajala och inte minst bland de ensamma männen. De har nämligen börjat lära sig laga mat och baka, till mångas glädje.
En av männen är Bertil Aaro som blev änkeman för sex år sedan. Han erkänner att han inte stod vid spisen så mycket tidigare.
- Men jag fick vara med och lära mig en del under de sista åren min fru levde, eftersom hon var sjuk.
Det är i ABF:s regi matlagningskursen hålls, och det är en härlig stämning när NSD besöker de matglada "gubbarna" när de hade åkt till bagarstugan i Kaunisvaara.
Fin gemenskap
Denna dag var det bakning av matbröd som stod på schemat. En deg höll på knådas medan en ny var på gång i degmaskinen.
- Förutom nyttan så blir det en fin gemenskap, säger Bertil Aaro där han sitter och vaktar degen.
Stämningen är, som nämnts, god bland de förklädesklädda gubbarna som både knådar och kavlar. De skäms heller inte och är inte rädda för att bli ansedda vara knapsu. Men de håller med om att så hade kunnat vara fallet för ett antal år sedan.
- Under 50-talet var gubbarna rädda för att närma sig spisen. Det enda de vågade göra var att äta, säger Bertil Aaro och fortsätter:
- En del gubbar vågade bara gå och hämta vatten i mörkret för att inte grannarna skulle se.
Recept till frun
De skojar med varandra och några försöker få värme i den vedeldade bakugnen. En av dessa är Henrik Pekkari som går kursen fast han har en fru hemma.
- Jag brukar ta med recept hem och ge till henne.
Han skojar också om att de ska söka jobb på något bageri efter kursen.
- Kanske i Korpilombolo eller varför inte i Luleå
För Bertil Aaro är det andra omgången han går kursen. Den här kursen började efter jul.
Vad har du lärt dig?
- Att laga vanlig husmanskost, exempelvis göra köttbullar, koka ärtsoppa och köttsoppa.
Vad har du för specialitet?
- Ren- och älgskav.
Ledare för bakningen i Kaunisvaara är Valborg Mella och Salme Karlström.
- Framförallt har vi roligt, säger Valborg och Salme.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om