Haparanda tingsrätt är kritisk mot överförmyndaren Karin Svarvare. Lagmannen Agneta Karlsson som är chef för tingsrätten larmade i början av oktober om återkommande "allvarliga och omfattande brister" till länsstyrelsen.
– Det upprepas samma saker fast man påpekat brister i hanteringen och det rör ju en väldigt viktig uppgift som överförmyndaren har, att se till att personer som behöver god man eller förvaltare hanteras på ett bra och rättssäkert sätt, säger hon.
Tingsrätten pekar ut sju olika ärenden under 2021 och 2022 där Karin Svarvare, som har ett dubbelt uppdrag som förtroendevald och handläggare, brustit i sin myndighetsutövning. Agneta Karlsson skriver att hon har uppenbara kunskapsbrister, inte svarar på förelägganden i tid och "inte verkar förstå skillnaden mellan ett godmanskap och förvaltarskap". God man är ett frivilligt stöd, förvaltare en tvångsåtgärd.
En ansökan om god man låg på överförmyndarens bord i över fyra månader innan den lämnades in till tingsrätten. Sedan saknades läkarintyg och yttrande från närmast anhörig, men det var bara början på en process av förelägganden och påminnelser. I ett annat ärende skickades föräldrarnas ansökan om förvaltarskap in helt utan utredning.
Överförmyndarens epostkorg har lämnats obevakad under hennes semester. Det tog också nära två månader innan en ansökan med ett interimistiskt yrkande, ett akut fall där beslut måste tas innan utredning, nådde tingsrätten.
– Vi har uppmärksammat att ärenden ligger väldigt länge hos henne innan de kommer vidare till oss. Vad det beror på i grund och botten vet vi inte, vi ser bara när de är stämplade som inkomna i Pajala och när vi får dem, säger en tingsnotarie vi pratat med.
Han berättar att de sett en del positiva förändringar de senaste veckorna, men tycker att Karin Svarvare saknar kunskap om juridiken och "försöker ta genvägar".
– Generellt sett när jag pratar med henne så uppfattar jag det som att hon är väldigt överbelastad.
Bristerna leder till merarbete för tingsrätten och drabbar människor, enligt Agneta Karlsson. Personer i utsatt position riskerar att bli ekonomiskt utnyttjade om beslut drar ut på tiden.
– Det finns situationer där det dragit ut på tiden på grund av att man inte har kunnat nå överförmyndaren och det inte funnits någon vikarie som tar hand om ärendena. Jag anser att det är allvarligt att man har en epostlåda som inte bevakas vissa perioder, säger hon.
Agneta Karlsson tror att det vore bra för Pajala kommun att ingå i en överförmyndarnämnd.
– De behöver en större organisation med en anställd handläggare som jobbar med de här frågorna. Men det finns det kanske inte ekonomi för om man inte går ihop flera kommuner, säger hon.
Länsstyrelsen gjorde en inspektion den 5 oktober och i förra veckan riktade tillsynsmyndigheten allvarlig kritik på flera punkter. Överförmyndarens brister ses som så allvarliga att hon bedöms olämplig för uppdraget.
Länsstyrelsen tänker därför ansöka om att hon entledigas.
Karin Svarvare har flera förtroendeuppdrag utöver det som överförmyndare. Hon är ledamot i stöd- och omsorgsutskottet i Pajala kommun och nämndeman på Förvaltningsrätten i Luleå, men även ersättare i kommunfullmäktige, i barn- och utbildningsutskottet och i styrelsen för Stiftelsen Norrbottensteatern.
Vi har sökt henne för kommentarer på telefon, lämnat meddelanden och mejlat, men hon har inte återkommit.