Orsaken till att gruvföretaget vänt sig utomlands är att viss kompetens är svår att få tag på i Sverige, däribland geologer. Att gruvföretaget sedan valde att vända sig mot just Sydafrika tvärs över jordklotet beror på att gruvbrytning är en stor näring i landet och att där finns människor med erfarenhet från branschen.
– Många där är också öppna för att prova leva och bo på nya ställen för att få internationell erfarenhet, säger Lisa Allan.
För att nå rätt personer har gruvföretaget samarbetat med ett rekryteringsföretag på plats i Sydafrika:
– Förutom rätt kompetens har det handlat om att hitta människor som kan trivas med att bo och leva i Pajala. Det gäller hela familjen.
När två par i fjol somras bjöds upp till Pajala fick de därför under fyra dagar både se vad arbetet innebär och så många delar av livet i trakten som möjligt, exempelvis kring boende och fritidsaktiviteter. Hustrun till en av geologerna, som själv arbetar med hästar, fördes samman med ordförande i Pajala ridklubb.
–Tyvärr ställde coronan till det så bara en medlem från varje familj tilläts komma. Men det löstes genom att den andra partnern deltog digitalt i realtid. Det ger mer närvarokänsla än om färdiginspelat material använts, samtidigt som frågor kan ställas direkt.
Bevisligen gav upplägget också resultat:
– Bägge paren nappade. I det ena fallet är bägge geologer och i det andra den ena, säger Lisa Allan
Enligt deras vittnesmål behöver inte heller livet vid polcirkeln skilja sig åt så mycket jämfört med det i Sydafrika.
– Bägge paren kommer från små orter i norra delen av Sydafrika. Någon av dem har sagt att största skillnaden egentligen är att där är väldigt varmt och att här är kallt.
Att Lisa Allan själv hamnade i Pajala beror på att hon och hennes familj ville komma närmare makens bror, gift med Kaunis Irons vice vd Åsa Allan. Kopplingen till Sydafrika har spelat in för projektets inriktning:
– Klart att det är en fördel om man vet ett lands förutsättningar och utmaningar, säger Lisa Allan.
Hur går ni vidare?
– Vi försöker först och främst rekrytera lokalt, men behöver även fortsättningsvis leta arbetskraft utifrån. Så det fortsätter vi med.