Nya avtal i Kaunisprojektet

Oron i världsekonomin påverkar inte gruvprojektet i Pajala.
I dagarna har Northland resources tecknat avtal på avtäckningen av Tapuli samt borrutrustningen.
- Det kommer vara en stor och stark järnmalmsmarknad under överskådlig tid, säger Karl-Axel Waplan, vd.

Foto:

PAJALA2011-09-06 21:21

I dagsläget finns ingenting som rubbar planerna när det gäller gruvbygget i Kaunisvaara. Gruvdriften startar under fjärde kvartalet 2012. Detta enligt bolaget som nu har klart med två nya avtal.

Det ena är skrivet med Peab om att ta bort torven och moränen från Tapulikroppen. Ordern omfattar tre år och är värd 350 miljoner kronor. Totalt kommer cirka tio miljoner kubikmeter jord flyttas bort i syfte att komma åt malmkroppen som i genomsnitt ligger tio meter under ytan.

- Det är ett nyskrivet kontrakt, säger Karl-Axel Waplan.

Nu pågår en avvattning av myren.

Det andra nyskrivna avtalet är med Atlas Copco om gruvutrustning i form av fem borriggar genom ett leasingavtal.

Kraftförsörjning
Arbetet med strömförsörjningen till gruvområdet pågår också för fullt. Vattenfall har börjat arbetet med att bygga den 60 kilometer långa kraftledningen från Tärendö. Den är på 130 kilovolt och ska vara klar att leverera ström senast 1 oktober 2012.

- Allt flyter enligt tidplanen, säger Karl-Axel Waplan.

Hur påverkar den ekonomiska oron er?
- Inte nämnvärt än i alla fall. Vi har en bra diskussion med bankerna som vet att alla järnmalmsprojekt är mycket långsiktiga satsningar. Och än så länge har inte järnmalmspriserna påverkats - tvärtom. Det är en stor och stark järnmalmsmarknad under överskådlig tid, vilket bekräftas av analytiker världen över.

Karl-Axel Waplan menar att läget var mycket sämre under den ekonomiska krisen 2008-2009.

- Då var det en ordentlig sättning på järnmalmspriserna men nu har i stället priset gått upp i Kina mellan augusti och september.

Waplan är heller inte orolig över att kineserna är ute och köper gruvor i bland annat Afrika i hopp om att kunna pressa järnmalmspriserna.

- Det är så försvinnande små kvantiteter det handlar om.

Samma bedömning gör Magnus Eriksson, professor mineralekonomi vid Luleå tekniska universitet. Han tror liksom Waplan på att järnmalmspriserna kommer ligga på en fortsatt hög nivå på grund den stora kinesiska efterfrågan.

Läs mer om gruvetableringen i Pajala kommun här. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om