Sektor stöd- och omsorg i Pajala vill testa hur ny teknik kan användas som hjälpmedel för äldre och deras anhöriga. Fem gps-klockor ska lånas ut till testpersoner i kommunen. En annons på kommunens hemsida har redan fått stort gensvar.
En av de funktioner gps-klockan har är att en anhörig kan spåra sin äldre förälder och se var den befinner sig. Detta till skillnad från trygghetslarmet som bara fungerar när personen är i sitt hem. Å andra sidan finns ingen larmpersonal som är kopplad till gps-klockan. Händer det något när man är ute går det att ringa upp en anhörig via klockan.
– Många använder redan gps-klockan men nu vill vi öka kunskapen. Hur bra täckning har den på olika orter, hur ofta måste batteriet laddas upp och hur lätt eller svår är den att använda för de äldre? Det är sådant vi vill kartlägga, förklarar projektledaren Mikael Sturk.
Pilotprojektet är en del av Pajala socialförvaltnings långsiktiga arbete med att utforska hur ny teknik kan användas för att äldre ska kunna leva ett aktivt men samtidigt tryggt liv.
– Vi vänder oss till aktiva seniorer, så att de kan fortsätta vara aktiva, säger Mikael Sturk.
Pajala kommuns stöd- och omsorgssektor undersöker även andra möjligheter att lösa glesbygdsproblematik med hjälp av det som kallas IoT – Internet of Things. Ett begrepp på engelska som kan översättas till "Sakernas internet".
– Det händer mycket nu. IoT kan till exempel komma att användas för digitala lås för hemtjänsten, i stället för nycklar, och drönarleveranser.