På måndagen gick tiden ut för Älvräddarnas samorganisation att komplettera sitt överklagande. Älvräddarna begär att mark-, och miljööverdomstolen ska ta bort det verkställighetstillstånd som Kaunis Iron fick i den dom som mark-, och miljödomstolen i Umeå meddelande nyligen. Verkställighetstillstånd innebär att Kaunis Iron får börja arbeta efter delar av det nya tillståndet innan överklagningarna är avgjorda.
– Kaunis Iron har redan ett tillstånd som sträcker sig till 2025. Därför är det ingen brådska att använda det nya tillståndet innan det vunnit laga kraft, säger Christer Borg, generalsekreterare i Älvräddarna.
–Vi kommer inom kort att ta ställning till Älvräddarnas krav, säger Julia Lodén på mark-, och miljöverdomstolen i Stockholm.
Norr Media har tidigare berättat om striden om Kaunis Irons gruvtillstånd. Det var den 1 december i fjol som mark- och miljödomstolen gav Kaunis Iron tillstånd till befintlig och utökad verksamhet vid dagbrottet i Tapuli och anrikningsverket i Kaunisvaara, samt nya planerade gruvor vid Sahavaara och Palotieva. Tillståndet gäller i 35 år och omfattar brytning av maximalt 10 miljoner ton järnmalm per år.
Då överklagningstiden gick ut den 22 december hade 14 överklagningar kommit in. Älvräddarna är de enda som kräver att hela domen omprövas och att verkställighetstillståndet dras tillbaka. Även Gabna sameby samt ett antal finska myndigheter och några privatpersoner fanns bland de som överklagat.
Däremot beslutade Länsstyrelsen i Norrbotten och Naturvårdsverket att inte överklaga, trots att de i yttrandet till domstolen sagt nej till att ge tillstånd.
Förutom att Kaunis Iron redan har ett tillstånd som gäller fram till 2025 anser Älvräddarna att mark-, och miljödomstolen i Umeå är jävig eftersom de redan tidigare avgjort frågan att det nuvarande tillståndet inte ska återkallas.
– Det är ett tillstånd som Kaunis Iron brutit mot och därför är deras verksamhet olaglig, säger Christer Borg.
Han anser även att Kaunis Iron släpper ut mer föroreningar än de uppger, då dammen läcker 2-3 miljoner kubikmeter förorenat vatten som inte redovisas.
Klas Dagertun, vd Kaunis Iron, tillbakavisar Älvräddarnas uppgifter.
– Vi har en helt annan uppfattning. Vi behöver också kunna använda det nya tillståndet 2024 för att rena malmen från svavel. Det är därför viktigt för oss med verkställighetstillståndet, säger han.