– Det är klart att vi helst ser att LKAB, med allt deras kunnande, går in aktivt i projektet. Och det här ökar i alla fall chansen till ett samarbete med LKAB, säger Rantakyrö.
Nuvarande ägarna Abecede köpte anrikningsverket för 50 miljoner och har sagt att man tänker sälja efter nyår. En grupp aktörer, däribland konkursförvaltaren Hans Andersson, försöker nu hitta en lösning där verket kan bli kvar tills malmpriserna vänder uppåt, eller i alla fall minst sex, sju år.
Gruppen arbetar med att sänka kostnaderna för att gruvan ska kunna sättas i malpåse.
– Det handlar om elkostnader bland annat. Även miljötillsynen där det i dialog med länsstyrelsen gäller att hitta ett alternativ som lever upp till lagen. Det gäller att hitta något som är så kostnadseffektivt som möjligt, säger landshövding Sven-Erik Österberg, som har insyn i förhandlingarna.
– Jag är löpande informerad och jag tycker naturligtvis att det är bra om det här går att lösa, så mycket som är investerat. Folk ska i alla fall veta att det finns folk som arbetar för en lösning.
– Det vore otroligt bra om det går i lås. Det är ju naturligtvis en stor skillnad på framtidstron i Pajala om verket monteras ned eller blir kvar. Det är ju en trygghet för alla att se att verket står där. Att malmpriserna kommer stiga är alla eniga om. Men när? En del säger om ett till två år. Andra säger längre. Då är det viktigt att man kan hålla ut ett tag, säger Harry Rantakyrö.
Även han har insyn i arbetet.
– Men jag har inte känt till det här länge. Det var egentligen förra veckan det började hända saker.
LKAB är hårt pressat av de låga malmpriserna, vilket sannolikt bidragit till gruvbolagets kallsinniga inställning till att ge sig in i Kaunisvaaraprojektet. När malmpriserna stiger ökar LKAB:s svängrum, resonerar Rantakyrö.
– Jämfört med nu, när LKAB känner flåset i nacken av ekonomin, så är det så klart en fördel. Det är i alla fall hoppingivande att folk inom industrivärlden och från övriga branscher också visar att man tror på järnmalmsproduktionen, säger Rantakyrö.
Vilka de övriga deltagarna i gruppen är är dock hemligt. En inte alltför långsökt gissning är att förre S-toppen Anders Sundström är en av aktörerna. Han har tidigare varit inblandad i flera olika försök att rädda gruvan.